X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
14/06/2019 |  21:10 ⇒ 22:25 | Извор: СРНА

Додик: Не би било ауто-путева да није било Републике Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је вечерас у Бањалуци да су ауто-путеви важни за привредни и сваки други развој Републике Српске, али да ауто-путева не би било да није било Републике Српске.
Обиљежено 10 година Аутопутева Српске - Фото: СРНА
Обиљежено 10 година Аутопутева СрпскеФото: СРНА

- Да није било Републике Српске не би било ни предузећа Аутопутеви Републике Српске, а да није било тога не би било ни ауто-путева. Потпуно сам увјерен да не би било ауто-путева да није било Републике Српске. Зато нам је важна чињеница да је Република Српска ту - поручио је Додик у обраћању на обиљежавању 10 година рада и постојања предузећа Аутопутеви Републике Српске.

Додик је рекао да је поносан што је свих ових година био заједно са овом компанијом и што су радили заједно на веома важним питањима.

- Данас, након 10 година у којима је било потребно донијети све планове и ући у њихову реализацију, иза нас и ове компаније остаје 100 километара изграђених ауто-путева као дио мреже ауто-путева који треба да препороде Републику Српску и да је учине комуникацијски сређенијом, да повеже и убрза комуникацију између наших градова и нашег региона и да буду основа за привредни и сваки други развој - истакао је Додик.

Он је рекао да предстоји изградња пута од Раче према Бијељини, али и других путева који су зацртани на правцу од Бањалуке преко Добоја, Модриче до Бијељине, али и на повезивање од Вишеграда према Источном Сарајеву, као и цесте од Зворника преко Милића, Сокоца и Хан Пијеска.

- Ту је и пут Бањалука-Приједор за који су раније договорени одређени аранжмани, а дио ове мреже треба да буде Бањалука-Купрес - истакао је Додик.

Додик је подсјетио да је у вријеме одлуке о формирању предузећа "Аутопутеви Републике Српске", то изгледало скоро као невјероватна мисија и за многе неостварен сан.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да изградња ауто-путева није само за саобраћај.

- То је пут у развој, пут за долазак инвестиција, то је пут у индустријску изградњу Републике Српске - истакао је Чубриловић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Република Српска данас има изграђених 106 километара ауто-путева.

- У плановима Владе Републике Српске је изградња 420 километара брзих путева и ауто-путева и надам се да ће и то бити остварив циљ у наредних 10 година - истакао је Вишковић на обиљежавању 10 година рада и постојања предузећа Аутопутеви Републике Српске.

Вишковић је изјавио да ће тада сви дијелови Републике Српске бити повезани ауто-путевима и брзим цестама уз рехабилитацију магистралних путева чиме ће се остварити равномјеран развој Републике Српске.

Директор Аутопутева Републике Српске Душан Топић рекао је да је током десет година рада овог јавног предузећа изграђено 106 километара ауто-путева и припремљени нови пројекти чији ће резултат бити савремена саобраћајна инфраструктура у функцији развоја Српске.

Говорећи о новим пројектима, Топић је нагласио да је акценат на изградњи ауто-пута од Бијељине до границе са Србијом на Рачи, који је одраније у првој групи приоритета.

- Ауто-пут Бањалука-Добој је већ изграђен, а почиње изградња дионице на Коридору "Пет це" од Добоја до Вукосавља. Изградња једног дијела почиње у понедјељак, а за други дио преговори са потенцијалним партнерима су у завршној фази - навео је Топић.

Он је истакао да је веома значајна одлука о изради плана парцелизације за дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Бијељина-Рача која је усвојена на посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске, јер тиме Српска иде у сусрет активностима које су потекле из Србије.

Јавно предузеће Аутопутеви Републике Српске почело је са радом 1. јуна 2009. године.

Влада Републике Српске је 10. новембра 2006. године донијела одлуку којом је основано ово предузеће са циљем управљања ауто-путевима и брзим путевима у Републици Српској.