latinica  ћирилица
14/06/2019 |  21:11 ⇒ 22:22 | Аутор: СРНА

Академија поводом 20 година од битке на Кошарама

Није мртав борац онај који је погинуо, него онај који је заборављен, а јунаци са Кошара нису, нити смију да буду заборављени, поручио је вечерас један од учесника ове битке Владимир Илић на свечаној академији у Београду поводом обиљежавања 20 година од битке на Кошарама.
Академија поводом 20 година од битке на Кошарама - Фото: ТАНЈУГ
Академија поводом 20 година од битке на КошарамаФото: ТАНЈУГ

Свједочењима преживјелих, цитатима из писама неких од 108 погинулих припадника Војске Југославије, који су бранили државну границу од албанских снага током НАТО агресије, као и драмско-документарним извођењем, на академији у Сава центру представљен је сав ужас кроз који су пролазили војници.

Илић се присјетио напада који је почео у зору и трајао цијели дан, истичући да је најтеже било када су његови саборци страдали у борбама.

Он каже да су им једини ослонац на непознатом терену били обученост и знање.

- Задивљујуће је како смо поступали сви као један, а старјешина увек први - рекао је Илић који је био припадник Петог батаљона војне полиције.

Видоје Ковачевић, командант борбене групе 63. падобранске бригаде у пензији, истакао је да су Кошаре примјер како војничко умијеће, снага и јединство, а изнад свега морал, могу да надјачају бројнијег непријатеља.

- Нама ветеранима је посебно драго што држава у посљедњих неколико година чува сјећање на битке и тиме указује поштовање ветеранима - рекао је Ковачевић.

Осим учесника битке на Кошарама, чланова њихових породица и породица страдалих, свечаној академији присуствовао је и државни врх са предсједником Александром Вучићем на челу, као и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и друге званице.

У сали су у једном дијелу остављене празне столице са именима и презименима погинулих у бици на Кошарама.

Битка на Кошарама - симбол одбране државне границе Србије трајала је од 9. априла до 14. јуна 1999. године.

У овој бици, једној од најтежих у новијој историји, погинуло је 108 припадника Војске Југославије бранећи државну границу од албанских снага. Међу погинулима је и 50 младића на одслужењу војног рока.