latinica  ћирилица
15/06/2019 |  08:54 | Аутор: СРНА

Вучић честитао рођендан Си Ђинпингу

Предсједник Србије Александар Вучић честитао је предсједнику Кине Си Ђинпингу рођендан, изразивши подршку настојању Кине да гради праведнији свјетски поредак.

Уз најбоље жеље, Вучић је пожелио кинеском предсједнику добро здравље и личну срећу, као и много успјеха на одговорној дужности, на добробит пријатељске Кине и свих њених грађана.

Он је додао да ће Србија, вјерујући у идеале равноправности и солидарности, увијек бити подршка настојању Кине да, уз поштовање међународног права и начела једнакости свих земаља, без обзира на њихову величину, друштвено и економско уређење, историјско насљеђе или степен развоја, гради праведнији свјетски поредак.

Вучић је навео да Си Ђинпинг, захваљујући томе, као и свесрдном залагању за мир и стабилност, ужива велико поштовање, не само у Кини, већ и далеко ван њених граница, гдје год се поштују истинско слободарство и независност.

Он је рекао да Србија Си Ђинпингу, као драгом пријатељу, дугује велику захвалност за сталан напредак билатералне сарадње у свим областима, а посебно за интензиван политички дијалог и плодоносну економску сарадњу.

Уз трајну захвалност за искрену подршку Кине територијалном интегритету и суверенитету Србије и досљедном ставу о питањима од суштинског државног и националног интереса, Вучић је потврдио непромјењиву позицију Србије у подршци политици једне Кине.

- Уз велику радост што ћу имати част да Вам поново пожелим добродошлицу у Србији, примите, екселенцијо, срдачне поздраве и изразе мог дубоког уважавања - наводи се у честитки Вучића.

Он је изразио поштовање за пожртвовани рад Си Ђинпионга, са увјерењем да ће Кина, уз мудрост и одважност и његово лидерство наставити да достиже импресивне циљеве и ниже нове успјехе у свим областима, како на унутрашњем, тако и на међународном плану, посебно у овој години када Кина обиљежава 70. годишњицу оснивања.

Вучић је захвалио кинеском предсједнику за срдачно гостопримство, које му је указао током Другог форума за међународну сарадњу "Појас и пут", а посебно за част да буде међу тројицом лидера, који су имали завршну ријеч на том еминентном скупу.

- Ваша иницијатива "Појас и пут" ће, кроз повезивање Кине са земљама на новом Путу свиле, као и њихово међусобно повезивање, учинити да свет буде богатији и зато Вам захваљујем на томе што је Србија део тог највећег развојног пројекта у савременом свету", истакао је Вучић.