latinica  ћирилица
15/06/2019 |  09:57 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

Тројичиндански сабор у Подгорици: Полиција хапсила грађане и заустављала аутобусе (ФОТО/ВИДЕО)

Више хиљада људи окупило се испред храма Христовог васкрсења у Подгорици на Тројчинданском сабору. Поглавар Митрополије црногорско-приморске Амфилохије говорио je о Сабору, православљу и позвао је оне "који би да скрнаве мошти Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског да се врате себи и Богу".
Црна Гора - Фото: РТРС
Црна ГораФото: РТРС

Сабор је почео у 9.00 часова Светом архијерејском литургијом, коју  је служило више архијереја СПЦ.

Амфилохије је позвао црногорске власти да доносе законе какве је писао Свети Петар Цетињски "да не стварају раздоре и мржњу".

Поручио је окупљенима је да су "зло, гријех и смрт опака зла која господаре људима у свијету".

- Постоје двије врсте сабора овдје на земљи. Сабор у име божанске љубави, и други, сабор око демонске силе. Која уништава и скрнави људско биће и земаљске народе - рекао је Амфилохије. 

Према сазнањима "Вечерњих новости", на неколико мјеста полиција је заустављала аутобусе што је додатно успоравало њихов долазак у главни град Црне Горе. Десетак аутобуса из Прибоја заустављено је на граници и за сада им није омогућено да уђу у Црну Гору, јављају "Новости".

Фото: РТРС

Из Митрополије црногорско-приморске наводе да би усвајање овог приједлога закона у Скупштини Црне Горе у облику у којем је недавно усвојила Влада довело у озбиљна искушења СПЦ, све православне епархије у Црној Гори, али и све вјерске заједнице, угрожавајући им име, достојанство, предање и имовину.

Фото: РТРС

Тројичиндански сабор организује Митрополија црногорско-приморска у сагласју са епископијама будимљанско-никшићком, милешевском и захумско-херцеговачком.

Најављен је долазак великог броја вјерника из Црне Горе, али и Србије и Републике Српске, посебно Херцеговине.

Литургија у Подгорици (Фото: facebook)

Мандић: Наставља се антисрпска политика у Црној Гори Црној Гори

Митрополија црногорско-приморска и опозициони Демократски фронт поручују да вјерници у Црној Гори припадају српској цркви и поручују властима у Подгорици да се не обрачунавају са неистомишљеницима.

Андрија Мандић, предсједник Нове српске демократије је гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а навео да најава Мила Ђукановића да ће радити на обнови црногорске аутокефалне цркве представља наставак антисрпске политике коју црногорски режим спроводи.

- На сабору желимо да пружимо подршку нашим епископима, свештенству, да заједно са Српском Православном Црквом којој припадамо пошаљемо поруку црногорском режиму и Милу Ђукановићу који је најавио обрачун са нашом Црквом кроз форму наводног обнављања аутокефалности црногорској православној цркви – да то не раде, да је то опасан посао и да је то само наставак антисрпске политике коју они спроводе - објашњава Мандић.

Позива их да се зауставе и да, како каже, престану да чине то што чине не само српском народу који живи у Црној Гори него и Србији и свим Србима на планети.

Наводи да Мило Ђукановић даје снажну подршку такозваној држави Косово.

- Није никаква тајна да је Мило Ђукановић саставни дио великоалбанског државног пројекта и да малена Црна Гора на чијем је челу даје снажну подршку лажној држави Косово. Да би могао што снажније да помогне ту државну творовину према упуствима која добија са стране, он има задатака да се обрачуна са Србима који живе у Црној Гори - истиче Мандић.

Додаје да црногорски режим жели да кроз обрачун са Српском Православном Црквом, и кроз асимилацију српског народа у Црној Гори, да допринос стварању великоалбанског државног пројекта на овим просторима.

Наводи да од Венецијанске комисије не очекује помоћ.

- Ми немамо никакво повјерење у Венецијанску комисију. Двоје људи који су са ових простора а чланови су комисије управо су најснажнији заговорници такозване аутокефалне цркве - истиче Мандић.

Поручује да ће наставити са борбом.

- Ми се овдје боримо, имамо одговорност за наш народ, имамо одговорност за нашу цркву и ми ћемо сигурно наставити да радимо тај посао онако како најбоље знамо - закључио је Мандић.

Од Србије очекује једну врсту солидарности и да настави да ради оно што је прописано Уставом.

Митрополит ударио старију жену!

Прије четири године у Црној Гори се уочи јавне расправе о Нацрту закона о слободи вјероисповијести догодио велики инцидент о чему су извјештавали бројни регионални медији.

Наиме, митрополит Црногорске православне цркве Михаило ударио је старију жену која му се нашла на путу. Он је у пролазу између грађана који су му довикивали погрдним узвицима два пута ударио старију жену у предјелу лица.

На снимку се не види и не чује јасно да ли је ова старија жена вријеђала митрополита у лице, као што се претпоставља. Међутим, без обзира на то, овај чин није нимало пријатан.