latinica  ћирилица
15/06/2019 |  10:36 | Аутор: СРНА

Рохани: Техеран не може једнострано поштовати споразум

Иран ће наставити са смањењем обима поштовања обавеза из нуклеарног споразума уколико друге потписнице не искажу позитивне сигнале, рекао је данас ирански предсједник Хасан Рохани током састанка са руским, кинеским и лидерима других азијских држава у Душанбеу.

- Очигледно је да Иран не може једнострано поштовати споразум. Неопходно је да све стране у споразуму дају свој допринос у обнови договора - нагласио је Рохани, додајући да Техеран треба да види "позитивне сигнале" од осталих потписница споразума - Русије, Кине, Велике Британије, Француске и Њемачке.

Он није прецизирао које поступке ће Иран предузети или које позитивне сигнале Техеран жели да види.

Иран је престао да поштује обавезе из споразума постигнутог 2015. године са свјетским силама, годину дана након што су се САД једнострано повукле из договора и потом су пооштриле санкције Техерану.

Техеран је прошлог мјесеца саопштио да ће почети са обогаћењем уранијума на вишем нивоу, уколико свјетске силе у року од 60 дана не заштите иранску економију од америчких санкција.

Француска и друге европске потписнице споразума изразиле су жељу да очувају споразум али броје компаније из њихових земаља су отказале уговоре са Техераном због финансијског притиска из САД.