latinica  ћирилица
15/06/2019 |  11:01 | Аутор: РТС

Гујон: Феноменална репортажа "Фигароа" истински описује ситуацију на КиМ

"Српски дух отпора" наслов je и синтагма којoм је угледни француски магазин "Фигаро" у репортажи на десет страница описао живот Срба у покрајини. Хуманиста и оснивач хуманитарне организације "Солидарност за Косово" Арно Гујон каже за РТС да је то феноменална репотажа која истински говори о хуманитарној ситуацији у енклавама на Косову и Метохији.
Арно Гујон, гост РТС-а - Фото: Screenshot
Арно Гујон, гост РТС-аФото: Screenshot

Арно Гујон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да заслуге за репортажу иду тројици храбих новинара магазина Фигаро, јер није лако на Западу, у Француској бити објекативан када су у питању исполитизоване теме.

- Они су направили феноменалну репотажу која истински говори о хуманитарној ситуацији у енклавама на Косову и Метохији - додао је Гујон.

Истакао је да је Фигаро најчитанији и најпродаванији часопис у Француској и да ће сваки читалац имати прилику да се упозна са оним што се дешава на КиМ већ 20 година.

- Сазнаће да је срушено 150 цркава и манастира, сазнаће како живе данас, 2019. године, Срби у селу Новаке код Призрена, како живе монаси у Високим Дечанима, зашто су и даље војници Кфора око манастира Високи Дечани и зашто морају да чувају тај драгуљ српске историје - навео је Гујон.

Новинар Фигароа каже да се то дешава било гдје другде у свијету ми бисмо говорили о апартхејду, о сагрегацији, а то што се дешава јужној српској покрајини на КиМ скоро да нико и не прича, нагласио је Гујон.

"Новинари слаби знају о ситуацији на КиМ"

Указао је да новинари углавном прије него што оду на Косову и Метохију веома слабо знају о томе, као и да то види јер увијек контактирају његову организацију.

Каже да је новинара магазина Фигаро који је направио ову репортажу упознао прије осам година и да му је и тада говорио о КиМ.

- Сваке године је он добијао наше извјештаје, писма, мејлове и осам година касније добили смо десет страна у магазину Фигаро о тој ситуацији. Наравно да када је отишао на лице мјеста он је могао да се увјери у оно што смо ми говорили свих ових година, да се увјери да монаси живе иза бодљикавих жица, да се не може причати на српском језику у Ђаковици, да има пуно крађа свугде на КиМ и да су напади и даље чести и да људска права за Србе и националне мањина на КиМ нису испоштована - објаснио је Гујон.

Додао је да су реакције на репортажу огромне и на друштвеним мрежема одјек је био огроман и у Француској и у Србији.

- Баш је јутрос написао главни узредник Фигароа на Твитеру одјек који има тај чланак у Француској показује да су људи жељни да сазнају шта се дешава тамо, али да се преријетко говори о томе. Он каже треба данас да знамо да су и Срби жртве на КиМ и да Србин може да буде жртва зато што о томе скоро нико да није говорио током 20 година - каже Гујон.

"Косовска амбасада у Француској обиљежила 20 година мира, али за кога?"

О Косову се у Француској говорило претходих дана, јер је косовска амбасада обиљежила 20 година мира и направила концерт у катедрали Инавлиди, која је катедрала за војнике, гдје се налази гроб Наполеона и веома је важна катедрала.

- Оно што је правило скандал у Францској и француским медијима је то што се један од учесника тог концерта попео на мјесто гдје иначе само католички свештеник смије да се попне и тамо изрецитовао муслиманску молитву - навео је Гујон.

Истакао је да је то разљутило многе људе, бискупија се оградила од тог концерта и бискуп је сутрадан изрецитовао молитву против оскрнављења и то је нешто што је веома ријетко у католичкој цркви.

- Оно што смо ми као хуманитарна организација урадили, не улазећи у политичку причу, ми смо упитали шта се обиљежава, 20 година мира али за кога? Хвала богу што Албанци 20 година могу да живе у миру, али шта је са Србима, Горанцима и осталим националним мањинима које живе на КиМ - упитао је Гујон.

За тих такозваних 20 година мира били су погроми, протјерано је укупно 250.000 Срба, дешавају се напади на Србе и српску имовину, додао је Гујон.

- Ако нема мира за све онда нема мира уопште и скандалозно је обиљежавати тај мир - нагласио је Гујон.

Гујон ће вечерас у Њемачкој представити књигу "Сви моји путеви воде ка Србији" у којој, како каже, описује стање у енклавама на КиМ, сусрете са људима и објашњава често питање које му постављају – зашто је један Француз одлучио да се ангажује за Србе на КиМ.