latinica  ћирилица
15/06/2019 |  12:38 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Одбрана српских светиња у Црној Гори: Одбијен захтјев Ђукановића, Срби рекли "НЕ" (ФОТО)

На Тројичинданском сабору у Подгорици данас је одбијен захтјев Мила Ђукановића да СПЦ преда манастире и вјерске објекте у руке црногорске православне цркве. Ако Ђукановић не одустане од срамних захтјева, свештенство поручује да ће још одлучније иступити у борби својих светиња и законских права.

Архијереји, свештеници и вјерници Српске православне цркве (СПЦ) затражили су данас од црногорске владе да, "у разумном року", повуче предложени закон о слободи вјероисповести и да припреми нови или ће, у супротном, СПЦ још одлучније бранити своја права.

Поруку Тројичинданског сабора у Подгорици великом броју окупљених вјерника испред Храма Христовог Васкрсења прочитао је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, а његове ријечи су четсо прекидане аплаузом и узвицима одобравања.

- Уколико Влада Црне Горе то што скорије не учини, ми ћемо још одлучније саборно иступити у одбрани својих светиња и законских права - поручио је епископ Јоаникије.

Према његовим ријечима, више је него јасно да се Приједлогом закона припрема отимање храмова и пљачка црквене имовине и то са злокобним и несагледивим посљедицама.

Владика Јоаникије навео је да је Приједлог закона припремљен једнострано, да су Црква чијим представницима није омогућено учешће у Радној групи за израду закона, што представља преседан своје врсте.

Према наводима из поруке Сабора, закон није у функцији цивилизованог и правно утемељеног регулисања права на слободу вјероисповијести и правног положаја Цркве и вјерских заједница већ искључиво против Цркве и елементарних права и слобода православних свештеника и вјерника.

У поруци је истакнуто да постоје и друга питања која дубоко вријеђају достојанство почев од тога да се Црква и вјерске заједнице на прикривен начин заправо приказују као криминалне организације.

- Ствар је доведена до апсурда, јер се Црква која је вијековима са својим народом и добротворима градила, чувала и обнављала светиње служећи у њима Свете службе Божје, оптужује да је наводно `незаконито стекла право својине над православним храмовима и црквеним земљиштем` из времена Краљевине Црне Горе - наводи се у поруци.

Поглавар Митрополије црногорско-приморске Амфилохије говорио је о Сабору, православљу и позвао је оне "који би да скрнаве мошти Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског да се врате себи и Богу".

Амфилохије је позвао црногорске власти да доносе законе какве је писао Свети Петар Цетињски "да не стварају раздоре и мржњу".

Поручио је окупљенима је да су "зло, гријех и смрт опака зла која господаре људима у свијету".

- Постоје двије врсте сабора овдје на земљи. Сабор у име божанске љубави, и други, сабор око демонске силе. Која уништава и скрнави људско биће и земаљске народе - рекао је Амфилохије.

Умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије поручио је црногорској власти да одустане од закона и отимаља имовине СПЦ.

Он је саопштио историјат како је ћивот Светог Василија доспио у Манастир Острог и истакао да Црногорци не треба да љуте Херцеговце.

-Немојте нас љутити, јер можемо узети ћивот Светог Василија Острошког у пренијети га у Херцеговину, у његово родно мјесто - поручио је владика Атанасије.

Претходно је у Саборном храму у Подгорици служена Света архијерејска литургија уз молитвено учешће хиљада вјерника из свих крајева Црне Горе.

Литургију су служили митрополит Амфилохије и епископи будимљанско-никшићки Јоаникије, рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, милешевски Атанасије, буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, захумско-херцеговачки Димитрије, диоклијски Методије и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије са многобројним свештенством.

Према сазнањима "Вечерњих новости", прије одржавања сабора на неколико мјеста полиција је заустављала аутобусе што је додатно успоравало њихов долазак у главни град Црне Горе. Десетак аутобуса из Прибоја заустављено је на граници и за сада им није омогућено да уђу у Црну Гору, јављају "Новости".