latinica  ћирилица
15/06/2019 |  13:41 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Парох приштински апеловао да расељени Срби не забораве претке

Православни свештеник из Приштине Саша Митровић апеловао је данас да расељени Срби не заборављају своје претке и да не дозволе да српско гробље у Приштини и гробови Срба, који су ту сахрањени, буду препуштени зубу времена.
Приштина - свештеник Саша Митровић - Фото: СРНА
Приштина - свештеник Саша МитровићФото: СРНА

Парох приштински је замолио људе, чији су преци сахрањени на гробљу у Приштини, да дођу и очисте гробље и на тај начин спријече да вријеме учини своје.

- Не смемо дозволити да надгробни споменици и спомен-обиљежја наших предака нестану. Морамо их одржавати и на тај начин их учинити видљивим и читљивим, не само данас, него и у неким будућим временима - рекао је Митровић послије парастоса који је служио на Духовске задушнице.

На приштинско гробље данас је изашло десетак Срба. Полиције није било, а нису забиљежени ни инциденти.

Ивана Стаменковић, која сада живи у Косовској Митровици, а отац и брат су јој сахрањени на приштинском гробљу, каже да на Задушнице обавезно долази да упали свијеће на гробовим својих најближих и да не дозволи да гробови зарасту у трње.

- Видљиво је да гробље из године у годину све више зараста и да ће, уколико се не "дозовемо памети", највеће српско гробље на Косову и Метохији нестати, јер ће коров и растиње усљед немара учинити своје - рекла је Срни Стаменковићева.

Она је апеловала да њени сународници смогну снаге да се одваже и бар на Задушницама изађу на гробља јужно од Ибра, јер коров и растиње не пријете само приштинском, већ и осталима.

- На нама је да одржавањем гробова очувамо сопствени идентите да и ми млади покажемо и докажемо да смо достојни српског имена - истакла је Стаменковићева.