latinica  ћирилица
15/06/2019 |  15:46 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

"Сигурна крв за све": Више од 600 хуманих људи на сусретима давалаца крви

У организацији Црвеног крста, под слоганом "Сигурна крв за све" данас је на Јахорини одржан традиционални, 11. по реду сусрет добровољних давалаца крви који је окупио око 600 хуманих људи из цијеле Републике Српске.

177 пута је 73-годишњи Милорад Јовичевић показао своју хуманост дарујући драгоцјену течност.

- Први пут сам дао у војсци у ЈНА 1969.године и од тада стално вадим крв, до данашњег дана. Мислимо давати све док смо здрави и док живимо у Хан Пијеску - истиче Милорад Јовичевић.

Несебична хуманост у сврху спасавања живота и здравља других људи повезала је и на Јахорини окупила добровољне даваоце крви из свих крајева Републике Српске, како старе, тако и оне који су тек кренули њиховим стопама.

- Дао сам да има регисторвано 151 пут, дао сам нешто више, али то није регистровано. Мене радује, јер сам предсједник конференције добровољних давалаца крви што доста сад у Републици Српској има младих људи, омладине који се пријављују, који дарује крв - истиче ДРрагољуб Шаренац из Билеће.

Јована Панић из Добоја поручује:

- Мислим да је значајно стварно да се да за друге особе, да се другима да живот, да треба да се даје крв - напомиње Јована.

Подршка стиже од старијих – јер ко има младост, не треба да се плаши за будућност.

-Сваком омладинцу, који се плаши нечега, многи живе под неким утицајем да је то опасно. Међутим, најздравије нешто, ми добровољни даваоци крви смо најздравији људи - прича Ранко Драшкић из Рогатице.

Добровољни даваоци крви на врху су хуманости у Републици Српској и заслужују не само свој дан, већ своју годину, истичу у Црвеном крсту.

- То су људи када једном дају крв то раде до краја живота то раде. Имамо човјека који је 256 пута дао крв на разне начине, што је можда против свих медицинских правила, али он има такав осјећај да ће спасити толико људи - истиче Ђоко Михајловић, генерални секретар Црвеног крста Републике Српске.

У оквиру сусрета уручена су и признања вишеструким добровољним даваоцима крви који су даривали крв од 50 па до преко 130 пута.