X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
15/06/2019 |  16:11 ⇒ 18:28 | Извор: СРНА

Палмер: Формирање власти важно за интеграције и реформе у БиХ

Замјеник помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Метју Палмер изразио је наду да ће страначки лидери у БиХ успјети доћи до споразума који ће омогућити да буде формирана власт на нивоу БиХ како би земља ишла ка евроатлантској и будућности у ЕУ.
Метју Палмер - Фото: СРНА
Метју ПалмерФото: СРНА

Палмер је нагласио да је БиХ потребна власт и да ће је она имати.

- Процес формирања власти је политички. У цијелом том процесу БиХ и њени грађани и народи могу рачунати на САД као на свог пријатеља и партнера - рекао је Палмер у заједничком интервјуу за Срну и Фену.

Према његовим ријечима, процес кретања БиХ ка чланству у ЕУ је дуг и формирање власти мораће бити дио тог процеса.

- Идеја која стоји иза свега тога јесте да дође до формирања власти како би се напредовало у реформама које ће бити платформа за приближавање БиХ чланству у ЕУ. Формирање власти јесте важно, али је веома важно шта она ради - каже Палмер.

На питање Срне како коментарише чињеницу да СДА и њен лидер Бакир Изетбеговић формирање власти на нивоу БиХ условљавају активирањем Акционог плана за чланство у НАТО-у и усвајањем Годишњег националног плана, иако је јасно да је формирање власти услов за напредак ка ЕУ, чије многе чланице нису и чланице НАТО-а, те да ли је свјестан перцепције у јавности да умногоме повлађује бошњачким политичким партијама, Палмер је одговорио да је нормалан дио процеса да се говори о условима и ономе што је потребно да се формира власт.

- Ми не учествујемо као страна у тим преговорима, али подржавамо процес који води ка формирању власти која ће представљати платформу за напредак БиХ - каже он.

Палмер је додао да САД континуирано подржавају пут БиХ ка ЕУ и њене евроатлантске интеграције и да желе да буде постигнут споразум који ће омогућити БиХ да поднесе Годишњи национални програм да би се омогућило јачање и продубљивање веза између НАТО-а и БиХ.

- Није на САД да преговарају и да раде на коначном исходу, већ то треба да чине политички лидери. Они треба да раде на постизању договора. Ми заговарамо што је могуће ближи партнерски однос између НАТО-а и БиХ - рекао је Палмер.

Према његовом мишљењу, предавање Годишњег националног програма је процес техничке природе и тиме се пружа прилика НАТО-у да се, како каже, ангажује са БиХ у јачању одбрамбеног и безбједносног сектора.

- Ту није ријеч о одлуци о чланству у НАТО-у. Надам се да ће политички лидери постићи договор који ће омогућити БиХ да преда први годишњи национални програм - каже Палмер.

Он је поновио став САД да у потпуности подржавају Дејтонски мировни споразум, који је био темељ ангажмана САД у БиХ.

- Наша посвећеност и опредијељеност за Дејтонски мировни споразум остаје непоколебљива, али сматрам да се сви слажу да ће морати доћи до реформи да би БиХ била функционалнија и да би испунила стандарде за чланство у ЕУ - рекао је Палмер.

Он је истакао да САД тај процес подржавају, укључујући и важна подручја као што је правосуђе.

- Ми смо у том процесу партнери БиХ. Ми не можемо бити они који ће спровести реформе, али можемо радити као партнери са БиХ и дати јој подршку и помоћ - рекао је Палмер.

На питање Срне како је доживљена подршка тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика предсједнику САД Доналду Трампу на прошлим предсједничким изборима и најава Додика да ће затражити од бројне српске дијаспоре да подрже Трампа на наредним изборима, Палмер је рекао да не коментарише америчку изборну политику.

- Сјајно је то што Додик говори о мом предсједнику и то што мисли о њему. То је једини одговор који сада могу дати - истакао је Палмер.

Говорећи о безбједносној ситуацији у БиХ која је у посљедње вријеме нарушена јачањем прилива миграната и повратком лица која су се борила у редовима "Исламске државе", Палмер је рекао да је питање миграната није везано за тероризам.

Он је истакао да САД разумију колики проблем и изазов илегалне миграције представљају за БиХ и власти на свим нивоима.

- То је велики терет, али он није подједнако распоређен и не носе га сви подједнако у БиХ - рекао је Палмер и додао да Унско-сански кантон и Бихаћ носе огроман терет који је диспропорционалан свима осталима.

Он наглашава да сви нивои власти и све институције на свим нивоима треба да носе овај терет.

- И међународна заједница треба да покаже да и она носи тај терет. Веома је важно нагласити да су мигранти људска бића у врло тешким околностима и да са њима треба да поступамо са саосјећањем и великодушно - каже Палмер.

Према његовим ријечима, БиХ је у борби против тероризма поуздан партнер САД.

- Дубоко и истински цијенимо сарадњу БиХ у вези са повратком страних бораца из Сирије у БиХ. У потпуности вјерујемо властима у БиХ да ће бити у стању да управљају овим случајевима. Радујемо се да и даље имамо блиску сарадњу са БиХ у вези са борбом против тероризма - нагласио је Палмер.