latinica  ћирилица
15/06/2019 |  16:49 ⇒ 18:29 | Аутор: СРНА

Полиција спријечила мигранте да се са Вучјака врате у Бихаћ

Полиција Унско-санског кантона спријечила је мигранте да се са локалитета Вучјак врате у Бихаћ, рекао је портпарол МУП-а Унско-санског кантона Але Шиљдедић.
Мигранти Бихаћ - Фото: РТРС
Мигранти БихаћФото: РТРС

Он каже да полицијски службеници у потпуности надзиру ситуацију у смјештајном простору на Вучјаку, те да не дозвољавају овим особама повратак у центар града, преносе федерални медији.

- Све смо ово урадили јер смо у посљедњих неколико дана имали низ инцидентних ситуација са страним држављанима без идентификационих докумената. Донекле нам проблем ствара то што простор није ограђен, па се неки од миграната и избјеглица покушавају вратити у градско средиште, али су им полицијски службеници то онемогућили и вратили их на Вучјак - рекао је Шиљдедић.

Он каже да је на локалитет Вучјак, десетак километара од центра Бихаћа, гдје локалне власти планирају да направе велики миграциони центар, јуче измјештено неколико стотина миграната, који нису имали смјештај у легалним прихватним камповима.

Шиљедић додаје да су премјештени и они мигранти који су идентификовани као особе које су склоне вршењу кривичних дјела, прекршаја јавног реда и мира и које су учестововале у различитим инцидентима.

Он наводи да су на локацију Вучјак за мигранте осигурани шатори, вода, прехрамбени оброци и санитарни чвор, што на претходним боравиштима нису могли ни замислити.

- Измјестили смо људе који су боравили у малим шаторима на јавним површинама у граду без икаквих услова, или су без идентификацијских докумената унајмљивали приватни смјештај. Ту је и одређена група људи за које смо утврдили да су склони инцидентним ситуацијама, односно нарушавању јавног реда и мира - рекао је Шиљдедић.

На овај начин МУП Унско-санског кантона проводи одлуку Градског вијећа Бихаћ и Кантоналне оперативне групе о измјештању миграната и избјеглица који су боравили око привременог прихватног кампа "Бира", или су нелегално били смјештени у одређеним приватним и напуштеним објектима.

Грађани Бихаћа посредством друштвених мрежа за сутра најављују велике протесте на Градском тргу у Бихаћу, иако то окупљање није пријављено Полицијској управи у Бихаћу.

Као разлози протестног окупљања наведени су нарушена безбједносна и здравствена ситуација у граду, те игнорантски однос надлежних институција на нивоу БиХ.