latinica  ћирилица
15/06/2019 |  18:23 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

На Мањачи ниче рекреативно туристички комплекс (ФОТО/ВИДЕО)

На простору планине Мањаче, код Бањалуке, ускоро би требало да буде изграђен туристичко-рекреативни комплекс, а прва фаза реализације пројекта, односно, акција чишћења терена, биће одржана 27. јуна.
Мањача  (Фото:seesrpska.com) -
Мањача (Фото:seesrpska.com)

- Уз помоћ грађевинске механизације и људства очистиће се и спојити стаза намијењена за обилазак језера која ће служити као шеталиште, као и пут до смјештајних јединица које ће бити изграђене у једној од фаза - рекли су у Туристичкој организацији Бањалука који са Градском развојном агенцијом и Центром за развој пољопривреде и села реализују овај пројекат.

Пројекат "Мањача као туристичко-рекреативи комплекс" има за циљ развој Мањаче као атрактивног градског излетишта, новог рекреативног комплекса, те планинског, зимског и авантуристичког туризма.

Према ријечинма директорке бањалучке Туристичке организације Ирене Радојевић, ради се о јединственом иновативном пројекту, који нуди развој модерних туристичких и спортских капацитета, те нових пословних модела уз очување поменутог простора са својим руралним обиљежјима.

Фото: seesrpska.com

Како је саопштено, овај простор, удаљен 22 километра од највећег града Српске, могао би користити за екстремне спортове, бициклизам, параглајдинг, планински рели, џипијаде...

- Реализацијом пројекта отварају се могућности за сеоски туризам, лов и риболов те здравствени, манифестациони, рекреативно-спортски туризам, у оквиру којег се могу организовати едукативни кампови - кажу у Туристичкој организацији највећег града Српске.

За туристе би, истичу, било занимљиво да посјете и већ постојеће објекте на простору Мањаче, као што је "Кочићева кућа", као и околни манастири.

Представници градског Центра за развој пољопривреде и села истакли да је су на платоу Мањаче планирана изградња викенд насеља, хотела, спортских терена и других пратећих објеката, с циљем да се тај простор искористи за развој цијеле регије.

На том локалитету се налазе велико и мало језеро, неколико понорница, а обилује пропланцима и стазама кроз шумовити дио предјела.

Пројект је резултат сарадње бањалучког Центра за развој пољопривреде и села, Туристичке организације и Градске развојне агенције, чији представници су нагласили да су најзначајнији циљеви пројекта "Мањача као туристичко-рекреативни комплекс" заштита природних ресурса и унапређење постојеће инфраструктуре.

Извор: seesrpska.com