latinica  ћирилица
15/06/2019 |  19:35 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Шта је позадина притиска на ВСТС?

Јавном изјавом да је СДА изгубила полуге које је имала у бх. правосуђу, посланик ове странке у Представничком дому ПС БиХ Шемсудин Мехмедовић отворено је потврдио оно што се годинама знало. Таква изјава, не само да је признање да је ова странка управљала правосуђем, већ и да сада када су то изгубили, учествују у монтирању афера како би на неки начин повратили свој утицај, оцјењују у Републици Српској.

Нехотице или намјерно, тек СДА-ов Шемсудин Мехмедовић јавно је признао оно на шта су годинама из Српске упозоравали - да је бх. правосуђе апсолутно контролисала СДА. Исто оно, за које данас тврде да је под политичким утицајем.

- СДА нема никаквог уплива, СДА је давно изгубила све полуге у бх. правосуђу које је некад, под наводницима, имала - рекао је Мехмедовић за Н1.

Наводници, рекли би упућени, и нису потребни. Није никаква тајна понашање Медџиде Кресо, која је 12 година диктаторски владала Судом БиХ и са одређеним тужиоцима, такође експонентима СДА, уз сарадњу са Обавјештајно-безбједносном агенцијом на челу са Османом Мехмедагићем Осмицом, спроводила апсолутну контролу над бх. правосуђем.

Резултат - од неподизања оптужница за злочине над Србима до покушаја дискредитација и елиминисања политичких противника. У таквој мјери да су чак и странци, који су такво правосуђе устројили и Бошњацима ту исту контролу дозволили, на крају упозоравали.

- Отправник послова у америчкој амбасади Николас Хил, који је био познат по томе да је улазио у конфликте са тадашњим предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, у опроштајном писму написао је да би било добро за развој демократије да СДА попусти мало контролу над правосудним системом у БиХ - рекао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Међутим, са доласком Милана Тегелтије на чело ВСТС-а, ствари су се почеле мијењати, а Савјет је одолио притисцима да се на прве функције Суда и Тужилаштва поставе кадрови блиски СДА. Стога и не чуди хајка на ВСТС, али и Тегелтију којем није прошло незапажено признање Мехмедовића. Констатује да је јасно да из те перспективе садашњи ВСТС не ваља и да га треба рушити, мијењати и дискредитовати.

На истом фону је и Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске и шеф Српског клуба у ПД ПС БиХ, који поручује да ово признање, не само да је јасно признање да је једна политичка партија управљала правосуђем, већ и да сада, када су то изгубили учествују у монтирању политичких афера како би на неки начин повратили утицај и политичку контролу.

- Све ово што се ради само потврђује да је, што се тиче афере "Поткивање", у принципу ријеч о намјештаљци и да је у сваком случају за то разлог губитак контроле СДА над правосуђем у БиХ и да је ово начин да се она врати - сматра Стевандић.

Сагласни су и у СНСД-у. Кажу, чињеница да је контрола мало попустила управо је довела и до, такорећи, харанге на људе који покушавају да у правосудном систему ураде било шта што би одсликавало реално стање у БиХ. Коју би изгледа, по својим аршинима и даље да кроји СДА.