latinica  ћирилица
15/06/2019 |  20:45 ⇒ 21:59 | Аутор: РТРС

Хумана акција гинеколога из Европе

Хумана акција Удружења европских гинеколога, која је кренула од Атине преко Скопља до Тиране, Подгорице и Сарајева, довела је двадесет највећих стручњака и у Бањалуку, и то на бициклима. Циљ акције "Вожња за жене" је указивање на значај превенције рака грлића материце.

Ако се поредимо са земљама у окружењу, Српска и Србија у самом су врху негативне листе по броју жена обољелих од карцинома грлића материце. 22 жене на стотину хиљада. У развијенијим зељама, бројка је много мања - од шест до 10.

- Циљ оваквих акција јесте буђење свијести код људи и медија, односно здравствено просвјећивање, како бисмо дали значај нечему што је тако једноставно, а то су редовни гинеколошки прегледи - истиче Весна Ећим Злојутро, начелница Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ Српске.

Како би избјегли ову болест, довољно је једном годишње отићи на превентивни скрининг и папа налаз. Но, возећи за жене, европски гинеколози промовишу још нешто - вакцинацију.

- Једна од могућности је да нашу дјецу између девет и 12 година вакцинишемо. Дјевојчице, али и дјечаке. Нажалост, не одлазе сви доктору да се вакцинишу - каже Рене Лаки, доктор гинекологије и акушерства из Аустрије.

Колико је ова вакцина ефикасна, показују и подаци Аустралије. 2007. године вакцинисали су све дјевојчице и дјечаке. Њихове процјене су да ће до 2030. године искоријенити овај облик рака. Зато су се европски гинеколози удружили 2014. године, како би информисали све земље Европе о овом чуду од вакцине.

- Заједно са Министарством здравља Републике Српске, учинићемо све могуће напоре како би ту вакцину омогућили свим нашим грађанима - каже Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске.

Европски гинеколози свуда су добро дошли. Нарочито у граду који интензивно ради на унапређењу здравствених услуга и установа.

- Град Бањалука, заједно са људима из Клиничког центра и других здравствених институција, може да угостим ове наше пријатеље, те да скренемо пажњу и дамо подршку хуманој позадини овог њиховог пројекта - наводи Срђан Амиџић, замјеник градоначелника Бањалуке.

Ови промотери здравља, на бициклима настављају даље пут Граца, преко Загреба и Љубљане. Подсјећамо да у Европи од ове опаке болести оболи 60.000 жена.