latinica  ћирилица
15/06/2019 |  21:08 | Аутор: СРНА

Пашалић: Нови закон о подстицајима доноси извјеснију производњу

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да ће нови закон о подстицајима, који ће до краја године бити у парламентарној процедури, донијети извјесност када је ријеч о пољопривредној производњи и мјере које произвођачи могу да очекују у неколико наредних година.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

- Пољопривредници ће самим тим моћи да планирају инвестиције - рекао је Пашалић и додао да овај закон неће моћи да замијени правилнике који су на снази, јер ниједан закон не може у потпуности да регулише неку област.

Он је рекао да ће Министарство детаљније разрађивати мјере правилницима који ће бити усвајани паралелно са припремом закона.

Говорећи о подстицајима за механизацију, Пашалић каже да је ове године за пољопривредну механизацију издвојено око 2,5 милиона КМ, а да су захтјеви достигли износ од око 4,5 милиона КМ, тако да је нешто више од половине произвођача могло да буде обухваћено овом мјером.

Он истиче да постоје захтјеви за 167 трактора и 743 прикључних машина, чија је вриједност подстицаја око 4,5 милиона КМ, додајући да Министарство тиме стимулише произвођаче да уложе 17,5 милиона КМ.

- Када пољопривредници уложе 17,5 милиона КМ и купе 910 нових машина, то значи да имају извјеснију производњу, мање трошкове и квалитетнију обраду и овакве мјере дају боље резултате - рекао је Пашалић за АТВ.

Он наводи да је било неких информација о злоупотребама и да се то истражује.

- Сама назнака тих појава је опредијелила и мене и моје сараднике да ову мјеру реализујемо у потпуности, да сви произвођачи који су аплицирали за набавку трактора и прикључних машина добију подстицај и самим тим елиминишемо те потенцијалне злоупотребе - рекао је Пашалић.

Он је додао да то значи да ће Аграрни буџет бити прекомпонован, али да то неће бити неки радикалнији захтјеви.

- Разговарао сам са пољопривредним произвођачима и они су у потпуности подржали овај концепт. Увијек ћемо се консултовати са пољопривредним произвођаћима када су пред нама тешке одуке - навео је Пашалић.

Пашалић истиче да се све више средстава улаже у капиталне инвестиције, додајући да је то опредјељење Министарства, јер се подршка пољопривреди најбоље реализује када се омогући набавка нове механизације и опреме, изградња нових објеката, ситема за наводњавање.

Говорећи о сушама које би у наредним годинама могле да представљају проблем, Пашалић је навео да су у складу са тим реализовани бројни пројекти када је ријеч о наводњавању у Бијељини, Требињу, Пелагићеву.

- Већ сада имамо спремне пројекте и ових дана преговарамо са Свјетском банком о новим пројектима наводњавања у Скеланима, Дракеснићу, Бијељини, Лијевче пољу... У наредном периоду планирамо да што више средстава улажемо не само у системе за наводњавање, већ и системе за заштиту од града, мраза, природних непогода, јер само на такав начин можемо да умањимо штете којих је нажалост све више - нагласио је Пашалић.