latinica  ћирилица
16/06/2019 |  09:00 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Дјеца са Космета кренула према Српској

Дјеца са Косова и Метохије и њихови наставници кренули су јутрос из Косовске Митровице према Републици Српској гдје ће боравити до 23. јуна у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске".
Косовска Митровица-дјеца са Косова и Метохије кренула према Републици Српској - Фото: СРНА
Косовска Митровица-дјеца са Косова и Метохије кренула према Републици СрпскојФото: СРНА

Централни дочек дјеце са Космета предвиђен је у 12.00 часова у Андрићграду, испред храма посвећеног Кнезу Лазару.

Из Косовске Митровице јутрос је кренуло 20 аутобуса са 1.030 најбољих ученика и њихови наставници, те један аутобус у коме су дјеца и млади ометени у развоју и њихови родитељи из Удружења родитеља "Подржи ме".

Први аутобуси су у 6.00 часова прошли административни прелаз Јарње, а потом се конвој уз организовану пратњу Министарства унутрашњих послова Србије упутио преко Рашке, Краљева, Чачка, Ужица према граничном прелазу Котроман и Вардиште до Вишеграда, саопштено је из бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији.

Из Одбора напомињу да ће их ту дочекати предсједник Одбора Милорад Арлов, начелници Вишеграда и Хан Пијеска, општина које су покровитељи централног дочека, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Дамјан Јовић, представници Министарства просвјете и културе Српске и делегације градова домаћина.

Након свечаног дочека и културно-умјетничког програма, у 13.30 часова планиран је полазак дјеце и наставника са Космета у 19 градова који ће бити домаћини у Републици Српској.

Планирано је да дјеца стигну до 22.00 часа код својих домаћина од Требиња до Новог Града. Посебан дочек биће им приређен у свакој општини.

Дочеке ће им приредити укупно 900 породица, руководства локалних заједница и основних школа из Републике Српске.

Ово је осми пројекат у оквиру којег дјеца са Косова и Метохије долазе у Републику Српску. До сада је Српску посјетило 4.500 дјеце и 400 просвјетних радника из јужне српске покрајине.