X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
16/06/2019 |  10:11 ⇒ 17/06/2019 | 08:37 | Извор: СРНА

Цвијановић: Забрињава пораст исламског радикализма у БиХ (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да веома забрињава пораст исламског радикализма у БиХ и да је апсурдно што се тим питањем, као и повратком џихадиста не бави нико од страних дипломата у БиХ.
Предсједница Српске Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Предсједница Српске Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је истакла да, нажалост, ти кругови међународне заједнице затварају очи на пријетњу.

- Ми имамо јасан закон у БиХ - онај који иде на страна ратишта мора бити строго кажњен, а имамо случајеве људи који су ратовали на страни терориста који добијају благе казне, као да су ишли радити негдје на бауштелу, а не убијати и терорисати људи - рекла је Цвијановићева за Вечерњи лист.

Она је подсјетила да је сваки терористички напад који је изведен у свијету на неки начин повезан са БиХ било да је ријеч о оружју или документима, те навела примјер Њујорка и Мадрида.

Цвијановићева је напоменула да је терористичких напада било и у Републици Српској и у Федерацији БиХ, те да је од неколико амбасадора западних земаља, када их је питала шта мисле о тим терористима, добила одговор да, гледано према постотку у односу на број становника, то није велики број.

- Замислите тако ступидан одговор. Умјесто да кажу како ћемо заједнички ријешити тај проблем. Довољан је само један такав да побије стотине људи. А кад неко данас јавно говори о томе, Бошњаци га нападну. То је велика срамота, јер ми не говоримо о народу, већ о терористима који нам свима могу нанијети зло - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла и да је забрињава проблем са мигрантима, јер осим безбједносне, представљају и здравствену пријетњу, а овдје нема услова за њихово збрињавање.

- И ту смо заузели јасан став. Од почетка смо рекли да нам не треба новца ЕУ да збринемо те мигранте, јер они иду према ЕУ. Ви њих пустите да уђу и тамо рјешавајте њихов проблем. То је проблем који ће још дуго трајати, јер нема никаквог системског рјешења за њега - оцијенила је Цвијановићева.

Када је ријеч о резервном саставу полиције Републике Српске, Цвијановићева сматра да је Републици Српској потребан резервни састав, јер је много јефтинији, а и бавиће се елементарним непогодама да тај посао не ради полиција и други органи.

Она је поручила да Српска имамо право и легитимитет основати резервни састав, што има у свакој земљи чланици ЕУ.

- Шта год да се ради у Републици Српској, одмах сви скоче, поготово бошњачки политичари, а након њих одмах скачу и стране дипломате који одмах подрже оно што Бошњаци кажу. Никада нисам видјела да стране дипломате скоче и подрже оно што су рекли хрватски или српски политичари. То постане толико фрустрирајуће да нас је то и довело до тога да смо се удаљили једни од других - рекла је Цвијановићева.

Предсједница Српске сматра да би, да нема приче о резервном саставу, била нека друга измишљена тема, те подсјетила како су прије годину и по дана насловнице у цијелом свијету биле о томе како Република Српска има паравојне формације.

- Иза тога је дошао ред на прекомјерно наоружавање у Републици Српској, како Министарство унутрашњих послова набавља оружје, док нико не говори о томе како се годинама у федералном МУП-у набавља оружје - закључила је Цвијановићева.

Интервју предсједнице Српске за Вечерњи лист (Фото: РТРС)

СТРАНЦИ ЖЕЛЕ ДА УПРАВЉАЈУ БиХ, ИАКО О ЊОЈ НИШТА НЕ РАЗУМИЈУ

Предсједница Републике Српске изјавила је да странци желе да управљају БиХ као да је то неки експеримент, иако о њој ништа не разумију, нити разумију позицију Срба, Хрвата и Бошњака.

- Овој земљи треба нека друга врста помоћи, а то је да сви будемо реални, да поштујемо интересе свих конститутивних народа и грађана који у њој живе и да разумијемо да нешто што је мегаломански захтјев једних, не може бити прихваћено - рекла је Цвијановићева за хрватски Вечерњи лист.

Она каже да није промовисала одвајање Републике Српске као идеју, додајући да је БиХ упорно погрешно третирана и међународним средствима.

- У БиХ постоји велико неразумијевање, сви смо удаљени једни од других, а требали бисмо бити ближи...Нисам сретна што је тако, а била сам пуно пута на удару. Међутим, не можемо ни ми своју реторику прилагодити туђим жељама, онима који БиХ гледају на пластичан начин - рекла је Цвијановићева.

Она истиче да овдје има море страних дипломата, који се баве овом земљом, али о њој ништа не разумију, нити разумију позиције Срба, Хрвата и Бошњака, а желе управљати земљом "као да је то неки експеримент", при којем се ништа не смије рећи.

- Много сам им пута рекла да такву реторику примијене у својим земљама, јер свашта о њима чујем, али то њима није тема. Мој је политички став јасан. Проблем са БиХ је то што се упорно не жели успоставити дијагноза - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, народи и појединци у БиХ осјећају велику политичку тјескобу.

- Зар није логично да сви заједно радимо како како се нико не би осјећао тјескобно? Зашто ми допуштамо да једни притискају друге, да једни намећу политичку агенду другом? - упитала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Република Српска најорганизованија у БиХ, што потврђује и континуитет рада владе након октобарских избора без дана паузе, за разлику од нивоа БиХ, гдје је све у блокади, јер људи могу, а не желе формирати власт.

- То је зато што пуштате да један намеће другом и оном трећем. То није нормална ситуација - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да разумије фрустрираност Хрвата у БиХ због тога што је Жељко Комшић изабран за хрватског члана Предсједништва БиХ.

- ХДЗ БиХ, као најдоминантнија странка, заговара тај став врло јасно, да Хрвати могу бирати Хрвата за свог представника, а не да га бирају други народи и то је легитимно. Иако је Комшић изабран легално, ту недостаје легитимитета, јер сви знају да су за њега гласали Бошњаци и они су га изабрали - истакла је Цвијановићева, која је потпредсједница СНСД-а.

Говорећи о сарадњи СНСД-а и ХДЗ БиХ, Цвијановићева је истакла да је она одлична, јер постоји подједнака воља и жеља са обје стране да се свако поштује и да се наступа са истих позиција.

Иако постоје различити ставови ове двије странке у кључним питањима, каже Цвијановићева, они не представљају препреку да се сједне и разговара.

Указујући да су челу СНСД и ХДЗ-а БиХ јаке особе - Милорад Додик и Драган Човић, који су рационални и знају да без сарадње нема будућности, Цвијановићева је навела да сарадња СНСД-а и ХДЗ-а никада није била против Бошњака, нити ће бити.

Када је ријеч о привредној сарадњи Републике Српске и Хрватске, Цвијановићева је рекла да није задовољна, јер би она могла бити боља, што би резултовало бољом сарадњом на другим пољима.

Она је додала да постоји много простора за сарадњу, само је потребно престати гледати на другу страну као на напријатеља, него гледати шта је интерес једних и других.

Цвијановићева је поновила да Република Српска подржава изградњу Пељешког моста, али да би вољела да се са Хрватском поново договори изградња моста код Градишке, гдје је већ изграђен ауто-пут, јер би мост био добар због економије, али и због грађана.