latinica  ћирилица
16/06/2019 |  10:21 ⇒ 13:46 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Сарајевски Срби поднијели највећу жртву

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је данас да Република Српска, њене институције и народ, никада неће заборавити и наставиће да његују и чувају успомену на око 4.000 погинулих и више од 10.000 рањених бораца Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, који су свој живот узидали у њене темеље.
Недељко Чубриловић -
Недељко Чубриловић

- У операцији "Питон", која је почела 15. а окончана 28. јуна 1995. године, српски борци иако бројчано и оружано много слабији, успјели су да одбране територију Републике Српске и спријече њено пресјецање на сарајевском ратишту. Била је то посљедња велика офанзива тзв. Армије РБиХ пет мјесеци прије потписивања Дејтонског мировног споразума - подсјетио је Чубриловић.

Он је навео да су сарајевски Срби, иако су бранили своја огњишта и животе породица, проглашени агресорима у властитом граду и то много прије него је рат и почео.

- А у том рату управо они поднијели су највећу жртву зарад мира и Републике Српске. Послије потписивања Дејтонског споразума око 120.000 Срба морало је напусти своје куће и имања у сарајевским насељима Враца, Грбавица, Неџарићи, Илиџа, Вогошћа, Илијаш, Рајловац, Хаџићи, за која су крварили четири ратне године - истакао је предсједник Парламента Српске.

Чубриловић је рекао да је то била велика жртва коју су они поднијели за све нас у Републици Српској.

- Сталним сјећањем на епску голготу сарајевских Срба, ми чувамо истину и правду за све оне који су изгинули, понос и достојанство њихових породица, али и понос и достојанство свих нас. Желим да подсјетим да је само у Илијашкој бригади Војске Републике Српске у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 539 бораца, око 300 цивила међу којима 44 дјеце, али да су херојски издржали 20 офанзива. Посмртни остаци 480 погинулих бораца ове бригаде пренесени су послије Дејтона на Војничко спомен-гробље на Сокоцу - навео је он.

Чубриловић је додао да су они платили највишу цијену стварања Републике Српске и опстанка српског народа и да никада не смијемо да дозволимо да на ту жртву падне заборав.

- Заједно, сложно и одговорно морамо да наставимо путем развоја и прогреса Републике Српске, јер то је дуг који имамо према свима њима који су за Републику дали највише што су имали и што су могли. Да није било њих, не би данас било ни нас. Нека им је вјечна слава и хвала - поручио је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Повезане вијести:

За одбрану Сарајевско-романијске регије живот дало 4.000 бораца