X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
16/06/2019 |  11:27 | Извор: ТАНЈУГ

Дачић: Не могу да вјерујем да ће неко послати полицију да заузме Острог

Нико ко је ударао на цркве није прошао добро, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Он је коментарисао намјеру владе Црне Горе да доношењем закона о слободи вјероисповести присвоји имовину Српске православне цркве.
Ивица Дачић (Фото: Анадолија) -
Ивица Дачић (Фото: Анадолија)

- Ово је посљедица тога што Црна Гора, у жељи да покаже црногорску државност, негира српство - рекао је Дачић за "Курир".

Он је подсјетио да се предсједник Александар Вучић на веома пристојан начин обратио са жељом да се избјегну могући проблеми у нашим односима.

- Не могу да вјерујем да ће неко послати полицију да заузме Острог. Не могу да вјерујем да ће неки полицајац да се понаша као комунисти 1945. да освајају цркву - казао је Дачић.

У Црној Гори, наводи, живи више од 30 одсто људи који се изјашњавају као Срби и који вјековима живе тамо.

- Кад је Македонија признала Косово рекли су да то морају да ураде, јер тамо живи 30 одсто Албанаца. У Црној Гори живи 30 одсто Срба па су опет признали Косово. Шта то значи ? Како год да окренеш само да Срби буду на штети - рекао је Дачић.

Срба, додаје, има седам или осам одсто у државној администрацији у Црној Гори, а 30 одсто грађана.

Како каже, Црна Гора га интересује са аспекта права Срба који живе у тој земљи.

- А да ли ће да буду посебна држава или не, то је друго питање. Уосталом, Србија и Црна Гора су имале више различитих државних форми у којима су живјеле - каже Дачић.

Он додаје и да је далеко од тога да каже да Црногорци немају право да се изјашњавају као Црногорци, али да то изјашњавање никад у историји није значило међусобно сукобљавање и ратовање.

- Не вејрујем да у Црној Гори обичан народ има жељу да се свађа са Србима - закључио је Дачић.