latinica  ћирилица
16/06/2019 |  12:12 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Бијељина: Карађорђева улица добија потпуно нови изглед

Једна од најсликовитијих и историјски најзначајнијих бијељинских улица, Карађорђева, ускоро ће потпуно измијенити изглед. Привремене заштите ове амбијенталне цјелине више нема, а инвеститори који граде нове објекте бацили су око на већину атрактивних локација. Грађевинску експанзију преживјеће тек неколико објеката.

Актуелном грађевинском регулативом дозвољена је градња петороспратних стамбено - пословних објеката на обје стране Карађорђеве улице. Амбијенталну цјелину једне од посљедњих препознатљивих градских улица урбанисти нису успјели сачувати, на велику жалост грађана.

Убрзана послијератна изградња суштински је промијенила изглед Бијељине, поготово градског језгра. Модерно вријеме није поштедило ни Карађорђеву, некадашњу Титову улицу од зграде општине и Музеја Семберије, до Соколског дома у којој су биле све важније установе, општина, музеј, школе, банке, хотел, као и куће елитног градског становништва.

- Цјелокупан живот и важни објекти за становнике града су били баш у овој улици, па чак и први урбанистички план који је донешен 1956. године,  усвојен годину касније, напомиње да је ово једна од главних улица у граду  - напомиње Мила Станојевић, виши кустос педагог Музеја Семберије.

Власници старих објеката, грађених у складном низу, не могу или не желе да одржавају кровове и фасаде, па је зуб времена уништио много тога. Нема објеката који имају вриједност споменика, а предвиђено је једино да се сачува кућа са "кибиц фенстером" поред занатског дома, Марића кућа , док је на двије куће дозвољена надоградња.

- Валоризацијом Завода за заштиту културно-историјског насљеђа која је урађена давне 2002. године означена као улица од амбијенталне вриједности са објектима који због својих архитектонских вриједности и амбијенталних вриједности дају њој управо такав значај. Нажалост, у међувремену тај амбијент је прилично нарушен  - тврди Стеван Чукић, просторни планер Дирекција за изградњу града.

Урбанисти и пројектанти препоручили су да зграде које се овдје буду градиле добију фасаде са понављајућим традиционалним елементима, али то не значи да нека од нових зграда неће имати потпуно футуристички изглед, јер то ипак зависи од воље инвеститора. Извјесно је да ће нове зграде брзо бити изграђене, јер су припреме на неким локацијама већ почеле.