X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
16/06/2019 |  14:01 | Извор: sputniknews.com

Преговори Русије и ЕУ о избацивању долара

Замјеник премијера Русије Антон Силуанов и потпредсједник Европске комисије Марош Шефчович договорили су се да формирају радну групу која ће радити на практичним корацима за прелазак на трансакције у рубљама и еврима, саопштио је портпарол Силуанова Андреј Лавров.
Долари (Фото: CC0) -
Долари (Фото: CC0)

- Први потпредсједник владе - министар финансија Русије Антон Силуанов одржао је радни састанак са потпредсједником Европске комисије Марошом Шефчовичем. На састанку се разговарало о трансакцијама у међусобној трговини, укључујући трговину енергентима, у националној валути - рубљи и евру. Стране су истакле да је ширење употребе националних валута обострано корисно, јер смањује ризике за предузетнике из Русије и Европске уније - објаснио је портпарол.

- За наставак дијалога у овом правцу Силуанов и Шефчович су се договорили да формирају радну групу која ће се бавити практичним корацима за прелазак на трансакције у рубљама и еврима - додао је он.

На састанку је разматрано и питање учешћа европских предузећа у реализацији националних пројеката у Русији. Силуанов је рекао да је Русија заинтересована за овакву сарадњу и да нема препрека за учешће страних компанија у националним пројектима.

Силуанов је такође обавијестио замјеника шефа Европске комисије о мјерама које предузима руска влада у циљу побољшања инвестиционе климе у Русији и либерализације трговине.

Стране су изразиле наду у интензивирање економске сарадње између Русије и ЕУ, повећање обима трговине, као и успјешну реализацију заједничких инвестиционих пројеката у различитим областима.

Потреба за смањењем зависности од долара постала је једна од најчешће дискутованих тема током 2018. године и то не само у Русији. Руске власти су навеле да Сједињене Америчке Државе својом политиком санкција подривају повјерење у долар, смањују улагања резерви земље у амерички државни дуг и саме доприносе повећању спољне трговине у рубљама и другим валутама.

Истовремено, руске власти увјеравају да политика дедоларизације економије не подразумијева забрану циркулације долара - ради се о стварању економски повољних услова за употребу других валута.