latinica  ћирилица
16/06/2019 |  14:22 | Аутор: Агенције

Алмодовару Златни лав за животно дјело

Управа Међународног филмског фестивала у Венецији (Мостра) саопштила је да ће Златни лав за животно дјело ове године бити уручен шпанском редитељу Педру Алмодовару.
Педро Алмодовар (фото:bdsmovement.net) -
Педро Алмодовар (фото:bdsmovement.net)

- Алмодовар није само најзначајнији и најутицајнији шпански редитељ послије Луиса Буњуела, већ је аутор који нуди најконкретнију, контроверзну и провокативну слику Шпаније после Франкове ере - наводи се у саопштењу директора Мостре, Алберта Барбере.

Према његовим ријечима, трансгресија, жеља и идентитет су омиљене теме редитеља у његовим филмовима у којима се провлачи одређени хумор и визуелни сјај.

Алмодовар (69) је снимио 21 дугометражно остварење, међу којима су "Жене на рубу нервног слома", "Све о мојој мајци", "Причај с њом", "Кика", "Вежи ме" и "Високе потпетице".

- Веома сам дирнут и почаствован што ћу примити Златног лава. Имам веома лијепа сјећања на Мостру, гдје сам забиљежио свој почетак на међународној филмској сцени 1983. са остварењем Мрачне навике. То је било моје ватрено крштење и изузетно искуство . рекао је Алмодовар.

- Тај Златни лав ће постати моја маскота као и моје двије мачке које живе са мном. Хвала вам од срца за награду - додао је шпански редитељ.

Алмадовар је добитник бројних међународних награда, међу којима су два Оскара за фимове "Причај с њом" (2002) и "Све о мојој мајци" (1999) и награда за сценарио на Канском фестивалу за "Врати се" (2006). У Венецији је освојио 1988. године награду за најбољи сценарио за филм "Жене на рубу нервног слома".