latinica  ћирилица
16/06/2019 |  15:31 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Приједор: Радио аматери у служби против поплава

Чланови Радио-клуба Козара из Приједора изумили су ултразвучни сензор за мјерење водостаја, који је знатно допринио информисаности грађана, у вријеме протеклих поплава на овом подручју. Помоћу овог сензора, Приједорчани су могли сваког минута да знају колики је водостај Сане, због чега је у вријеме поплава сајт Радио-клуба Козара имао рекордну посјећеност.

Чести проблеми с мјерном летвом за ниво воде, коју је набујала Сана односила, навели су чланове приједорског Радио-клуба Козара, Огњена Вукића и Срећка Мишковића да изуме ултразвучни сензор за мјерења водостаја ријеке, који се даљински очитава. Сензор су поставили на средини градског моста. Огњен је урадио софтверски, а Срећко хардверски дио сензора.

- Требало би да се направи та електроника која ће вршити основно мјерење и слање података у мрежу. Сензор има домет од 4, 5 метра. Међутим, пошто Сана нема толико раст, све задовољава - истиче Срећко Мишковић.

Ултразвучни сензор било је једноставно и економично рјешење, а сви грађани стање водостаја могу пратити на интернет страници Радио-клуба Козара, која је у вријеме посљедњих поплава имала рекордну посјећеност.

- Направили смо да на нашој страници Радио клуба Козара да сви грађани могу пратити тај водостај, он се ажурира сваких 15 минута - пола сата, у зависности од ситуације и грађани имају могућност да то прате. И ми смо имали у том периоду најјачих поплава негдје око 30. 000 до 40. 000 посјета тога дана, што је за наш сајт огроман број посјета - напомиње Огњен Вукић.

Сензор за мјерење водостаја, радио аматери поклонили су Граду Приједору и локалној Цивилној заштити.

- Сматрамо да ова активност представља један значајан допринос унапређењу и развоја система заштите и спасавања и један примјер како свако у оквиру своје дјелатности може да размиља и да допрноси унапређењу система заштите и спасавања - поручио је Душан Врањеш, шеф Одсјека цивилне заштите Града Приједора.

Сензор се контролише свакодневно, а приједорски радио-аматери свијетли су примјер одговора на кризне ситуације.