latinica  ћирилица
16/06/2019 |  15:40 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Изложба графика у част 500 година штампарије у Новом Горажду

Поводом пола миленијума Горажданске штампарије у Новом Горажду отворена је изложба графика Првог сабора графичких умјетника "Теодор Љубавић". Стваралаштво овог сабора памтиће се по оживљавању љепоте писма и украса графике, као свевременеског језика, по угледу на издања једне од првих културних институција у Европи.

Ново Горажде у години обиљежавања значајног јубилеја, својеврсна је пријестоница културе, у којем је од 1519.године радила друга штампарија на Балкану, прва у БиХ и Турском царству. Имена излагача, са двадесет два експоната, најављују нови славни пут ове културне знаменитости.

- Успјели смо да скупимо 11 графичара из Требиња, Бањалуке, Новог Сада, Београда и Косова, тако су они са тог простора дали оно што сматрају да је најљепше - каже Новица Крунић, аутор изложбе Првог сабора графичких умјетника "Теодор Љубавић" Доња Сопотница 2019.

Миодраг Ракита, излагач Првог сабора графичких умјетника "Теодор Љубавић" радо се одазвао позиву да учествује на изложби. 

- Јубилеј који у себи носи број од 500 је стварно за респект поготово што се то тиче нас и православља то се једноставно не може избјећи тако сам и ја прихватио позив организатора да учествујем - истиче Ракита. 

Горажданска штампарија, била је светионик српске писмености и развоја духовног, културног и националног идентита – поручено је из Новог Горажда. 

- Богу хвала да ми и послије 500 година и даље постојимо и да јесмо ту и да настављамо оно што су они започели, на један други савременији начин они су се много потрудили да овдје донесу једну штампарију на почетку 16.вијека - поручио је  
митрополит дабробосански Хризостом, предсједник Одбора за обиљежавање 500 година Горажданске штампарије. 

Од 1519. до 1523.године Горажданска штампарија издала је – Служабник, Псалтир и Молитвеник. Штампарија је при храму Светог Ђорђа код Горажда радила све до 1523.године, када је премјештена у Трговиште у Румунији.