latinica  ћирилица
16/06/2019 |  16:12 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Због Трговске горе најављен скуп општина у сливу Уне

Сваки састанак и разговор o теми одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори у Двору за грађане и представнике општине Нови Град буди наду у повољан исход овог проблема. Такав оптимизам је и пред најављени скуп представника општина у сливу Уне у Двору, који је заказан за 19.јуни.

Становници насеља Млакве код Новог Града од самог помињања одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори су у неизвјесности. С разлогом јер су око 500 метара удаљени од те лоакације.

- Кажем да је то једна катастрофа. Овдје имамо питку воду, базене, нема 200 метара, они су поред Уне. А ту је најближа кота ту нема 500 метара ваздушне линије - истиче Драгица Мачкић, а на њене ријечи надовезује се Перо Прошић:

- Ми само можемо гледати да се иселимо, друго ништа. Ту су и извори воде, ту је најближе извориште којоим се напаја цијели град и цијела општина.Овдје је велико насеље. Има и кућа, неки чак размишљају да хоће куће продати само да се иде одавде - поручује Перо Прошић.

У сриједу 19.јуна у Двору ће се одржати састанак представника општина у сливу Уне. Долазак су најавили и представници Министарства за грађење, просторно уређење и заштиту околине Унско - санског кантона.

- Углавном настављамо цјелокупну ову причу. Јако је добро што је велики број начелника општина заинтересован да заједнички ријешимо тај цјелокупан проблем. Значи општине из БиХ и наравно општине из Републике Хрватске - истакао је Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Руководство општине Нови Град до сада је у сарадњи са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске организовало бројне активности. У току је израда пројекта за Парк природе у долини Уне. Истичу да је неопходно формирати правни тим који би се бавио овом проблематиком. Проблем је и што још није формиран Савјет министара, који би требало да се позабави овом проблематиком.