latinica  ћирилица
16/06/2019 |  18:48 ⇒ 17/06/2019 | 11:59 | Аутор: РТРС

Малишани с Космета допутовали у Вишеград: Понос у очима и осмијех на лицима

Малишани с Косова и Метохије допутовали су у Вишеград и Андрићград. Ријеч је о пројекту "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" који спроводи Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији, уз подршку Владе Српске. Биће смјештени код својих вршњака у 19 општина и градова.

Понос у очима и осмијех на лицу красио је малишане са Косова и Метохије. Већина њих, од 1.030 колико их је допутовало, није први пут у Српској. И претходих година долазили су и враћали се са лијепим успоменама.

Част да организује централни дочек припала је Вишеграду, а суорганизатор дочека је општина Хан Пијесак.

Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград вјерује да ће наредних седам дана малишани с Космета упознати много нових пријатеља, породица и да ће понијети најљепше утиске из Српске.

Владо Остојић, начелник општине Хан Пијесак, истиче да за општину Хан Пијесак част да дочека дјецу са Косова. - У Хан Пијесак долазе дјеца из села Бање и Осојане они су и прошле године били код нас - рекао је Остојић.

Пројекат је заживио 2012. године када је у Српску стигло 100 дјеце. Овај пут, преко 1.000 малишана боравиће седам дана у општинама широм Републике Српске. Подршку је дала Влада и Министарство просвјете и културе.

- Нека нам дјеца са КиМ буду срећна и задовољљна. Да у наредних седам дана проведу најбоље тренутке у свом животу и да пренесу колико их воли Република Српска - рекао је Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији.

Дамјан Јовић, замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију, каже да је по његовом мишљењу ријека Дрина постала мјесто сусрета српског народа, што је, како је истакао, важно за српство и српску слогу.

- Надам се да ће у наредним годинама ова акција постајати све масовнија - рекао је Јовић.

Ово је до сада најмасовнији, осми по реду сусрет деце са Косова и Метохије и из Републике Српске, а у протеклих осам година, у организацији Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији, у Републици Српској је боравило око 4.500 ученика и око 400 просвјетних радника са КиМ.