latinica  ћирилица
16/06/2019 |  19:23 ⇒ 21:28 | Аутор: Б92

Паспаљ: Од када је Јокић рекао да ће играти, причамо да ћемо играти финале

Прослављени српски кошаркаш Жарко Паспаљ осврнуо се на титулу освојену у Аргентини и прокоментарисао предстојећи Мундобаскет у Кини.
Жарко Паспаљ - Фото: Novosti.rs
Жарко ПаспаљФото: Novosti.rs

Један од најупечатљивијих момената каријере Жарка Паспаља јесте освајање титуле свјетског шампиона 1990. године у Буенос Аиресу.

- Сјећам се трофеја из Аргентине, освојеног у неком другом времену, у другачијим условима. Али, без традиције и сјећања на оно што је било тешко да може да се гради будућност. Добро је што је пехар овде на пропутовању, јер нам је постао манир да нам памћење досеже до прекјуче - почео је причу Паспаљ и наставио.

- Велика је ствар бити свјетски првак, само ми је много жао што овог тренутка тај пехар не може да држи човјек који је тада био вјероватно наш најбољи играч, Дражен Петровић, који није са нама много, много година. Сигуран сам да би био поносан, уз све остале успехе које је постигао у животу, и на то Свјетско првенство, са сјајном генерацијом. Као и преосталих 11 момака који су равноправно учествовали у томе, као и тренер који нас је одредио - рекао је бивши кошаркаш Будућности, Партизана, Сан Антонио Спарса и грчких великана.

Слаже се са оцјеном да се у нашој кошаркашкој јавности послије потврде да ће Никола Јокић играти у Кини створила беспотребна и контрапродуктивна еуфорија и за то у криви и медије.

- Вратимо се уназад два мјесеца и присјетимо спиновања у новинама да ли ће Јокић играти или неће. Стварно је било поражавајуће. То је тема за посебну обраду и која много штети атмосфери, прагматичности и објективности према спорту. Послије два мјесеца која нису била по укусу заљубљеника у кошарку и репрезентацију, десио се тај значајан датум када је он рекао “да“, као да се жени и пристао да игра за репрезентацију. А мислим да се то питање није постављало ни једног тренутка, осим у штампи - напоменуо је Паспаљ.

Такође се осврнуо и на Олимпијаду 2020. године и прокоментарисао мишљење јавности да је репрезентација Србије са Николом Јокићем један од фаворита за титулу.

- Од дана када је Јокић рекао да ће играти, не причамо ни о чему другоме осим да ћемо играти финале и да ћемо бити први. Да је то – то, јер са оваквом репрезентацијом, по мишљењу доста незреле публике, све осим злата сматрало би се неуспјехом. Ако мене неко пита, најважније је да се квалификујемо на Олимпијске игре. А то, да вам одмах кажем, неће бити нимало лако, јер и други су добри, и други имају НБА играче, тако да би наш примарни циљ морао да буде пролаз у Токио - закључио је Жарко Паспаљ.