latinica  ћирилица
16/06/2019 |  20:22 ⇒ 20:34 | Аутор: РТС

Свечана академија поводом Дана МУП-а и полиције Србије (ФОТО)

У Сава центру одржана је свечана акедемија поводом Дана Министарства унутрашњих послова и Дана Полиције, којој је присуствовао предсједник Александар Вучић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је на академији да сви резултати МУП-а јасно показују да је закон надјачао криминал, да је ред победио безвлашће, сигурност преузела примат над страхом и да је поштење савладало корупцију.

Стефановић је истакао да је поносан на све што су припадници МУП-а урадили за свој народ прије пет година, када се земља суочила са поплавама које су уништиле хиљаду домова, нанијеле материјалну штету и однијеле људске животе.

- Храбро, посвећено и пожртвовано, не питајући ни колико сати ни дана ће бити у униформи, показали сте право лице српске полиције којој безбедност грађана на првом мјесту - рекао је Стефановић.

Он је подсјетио да је још тада обећао да ће мијењати МУП и да ће његови припадници добити бољу опрему, нове униформе и возила, као и веће плате.

Свечана академија (Фото: Немања Николић)

- Гарантовао сам беспоштедну борбу и обрачун са криминалом и корупцијом, рекао сам да ћемо криминал сасјећи у сопственим редовима и да нико неће моћи да се сакрије иза значке и униформе нити ће бити заштићених - поручио је Стефановић.

Свечаности су присуствовали и министри Александар Вулин, Александар Антић, Златибор Лончар, директор БИА Братислав Гашић, представници СПЦ, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, директор полиције Српске Дарко Ћулум и други гости. 

Дан МУП-а и Дана полиције обиљежен је и другим манифестацијама, а почело је данас традиционалним свечаним дефилеом чете коњаника Полицијске бригаде и полицијских оркестара Србије и Словачке Кнез Михаиловом улицом.

Припадници МУП-а на тактичко-техничком збору на Калемегдану приказали су вјештине, опрему и возила која користе у раду, а грађани су имали прилику да се упознају са превентивним пројектима које спроводи Министарство и са методама рада различитих организационих јединица полиције, попут криминалистичке, хеликоптерске јединице, граничара итд.

Стефановић је раније данас у Београду положио и вијенац на спомен-обиљежје у знак сјећања на припаднике Министарства унутрашњих послова који су изгубили животе на дужности.

У сједишту МУП-а обиљежена је и слава Министарства, Света Тројица, сјечењем славског колача.

Медаље за најхрабрије

Уручене су златне, сребрне и бронзане медаље припадницима МУП-а који су се истакли у протеклих годину дана.

Предсједник Србије Александар Вучић уручио је златну медељу за храброст Саши Радуловићу, златну медаљу за посвећеност служби Горану Јошићу и златну медаљу за заслуге Желимиру Мрдаљу.

Потредсједник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић уручио је сребрану медаљу за храброст Дејану Пауновићу, сребрну медаљу за посвећеност служби Вери Берић и сребрну медаљу за заслуге Слађану Петровићу.

Директор полиције Владимир Ребић уручио је бронзану медаљу за храброст Шаши Вучковићу, бронзану медаљу за посвећеност служби Горану Секулићу и бронзану медаљу за заслугу Ивану Барашу.

Лукач и Ћулум на свечаној академији

- Сви знамо да је Полиција Србије једна од највећих полицијских структура у региону и једна од најбоље обучених. Нама у Полицији Републике Српске је веома битно да и даље имамо високу сарадњу са Полицијом Србије. Дан Полиције Србије је веома важан датум који заједно обиљежавамо - истакао је министар полиције Српске Драган Лукач након одржавања свечане академије.

- Рад Полиције Србије има дугу традицију, њихов рад је веома цијењен и велики су професионалци. Што се тиче МУП-а Републике Српске, двије управе имају веома добру сарадњу нарочито управе за организовани криминал и криминалистичке полиције - изјавио је Дартко Ћулум, директор полиције Републике Српске.