latinica  ћирилица
16/06/2019 |  21:04 | Аутор: РТРС

Пилић за РТРС: Свака част Федереру и Надалу, Новак је набољи тенисер свијета

Прослављени тениски тренер Никола Пилић данас је боравио у Бањалуци и то након 60 година, када је такође био у граду на Врбасу. Тренирао је са Аном Пршо и Драженом Петровићем. Искусни тренер још једном је поновио да је за њега Новак Ђоковић најбољи тенисер свијета и да од њега очекује добар наступ на Вимблдону.
Никола Пилић - Фото: РТРС
Никола ПилићФото: РТРС

Радећи са Новаком Ђоковићем, Никола Пилић је пролазио кроз тешке ситуације, био психолог, тренер, учитељ...Међутим, каже да је вјеровао да српски тенисер може постати оно што је данас.

– Новак је увијек знао шта жели, он је генијалац. Када је рекао да жели да буде број један на свијету, сви су се насмијали осим мене. Искрено, ја нисам знао да ће он бити број један, нисам могао да прогнозирам ни да ће бити број три, али сам видио једну огромну бомбу у грудима која га је увијек вукла, а и данас га вуче напријед – рекао је Пилић за РТРС.

Иако није освојио Ролан Гарос, Пилић сматра да је ће Новак у великој мјери подићи ниво игре на Вимблдону и да је један од главних кандидата да освоји трећи грен слем сезоне.

– Ја сам увијек говорио да је Новак, када је у шестој брзини, најбољи на свијету. Не зато што је четири и по године био код мене, што је од мене много научио. Једноставно, он сада има скоро пет хиљада бодова више од Надала. Имао је проблем и у Риму и у Паризу, а то се догађа код великих играча који имају замор и психички и физички. Свака част Надалу, али мислим да је Новак на свим површинама осим можда на земљи, доминантан. Жао ми је што Новак не игра један турнир прије Вимблдона на трави, али Рим и Париз су му одузели много менталне и физичке снаге. Мислим да је рекао да боље да се одмори, да се припреми да освоји оно што је прошле године освојио – рекао је Пилић, који је готово сигуран да ће Новак освојити турнир у Великој Британији.

Пилић сматра да Новак, уколико буде здрав, може престићи Федерера по свим параметрима, али сматра да број грен слемова није најбитнија ствар у тенису.

– За мене број грен слемова није главна тема, за мене је главна тема да он највише недјеља буде број један. Да ли ће имати 18,19 или можда 20 и више грен слемова то је за мене мање битно. Свака част Федереру и Надалу, али за мене је Новак број један. На крају, Новак са свим играчима има позитиван скор. То је то. Мене не занимају лијепе ријечи, него бројке, а Новак са свим играчима има позитиван скор и не знам шта би ту требало више да се каже – јасан је Пилић.

Никола Пилић у Бањалуци (Фото: РТРС)

Од полуфинала Ролан Гароса ми је остало 500 долара

Тенис је у посљедњим годинама претрпио велике промјене, посебно у висини наградног фонда на турнирима, а све то допринијело је и подизању квалитета овог спорта.

– Када сам 1973. године играо полуфинале Ролан Гароса, када сам платио 23 дана себи и жени у хотелу, када сам платио порез, остало ми је 500 долара у џепу. Данас је то нешто мало другачије. Конкуренција је велика, јер је наградни фонд огроман. Зато честитам Новаку што са 32 године оволико дуго држи трон – јасан је Никола Пилић.

Зашто је Новак бољи од Гулбиса

Ернест Гулбис, један је од играча који је тренирао код Николе Пилића, а овај му је прорекао да ће бити у “Топ 10“.

– Тренирао је заједно са Новаком. Он је живио код маме у то вријеме, а када му је тата дошао - умјесто да га направи чвршћим, он је постао мекши. Међутим, за разлику од Новака његов фокус је увијек био много слабији. Новак је у томе генијалац  а Ернест увијек мисли на 17 других ствари. Није све у ударању лоптице, добром сервису. Међутим, знао сам да ће и Гулбис направити нешто, ријетко то говорим, и рекао сам му да ће бити у топ 10, али за тај резултат му је требало 10 година – рекао је Пилић.

Дражен Петровић професионалац – о томе одлучује “онај горе“

Никола Пилић у Бањалуци је одрадио тренинг са Драженом Петровићем, тенисером из Републике Српске који се пробија у професионални тенис. Пилић каже да он има квалитет, али да не може ништа прогнозирати.

- Ја не желим да се бавим прогнозама, не зато што он није добар играч него зато што много фактора утиче да ли ће неко бити професионалац. Дражен је диван момак, игра одличан и технички дотјеран тенис, има одличног материјала за напредак, а да ли ће постати професионалац, требало би питати “оног горе“ – рекао је Никола Пилић.