X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
17/06/2019 |  10:24 ⇒ 19:46 | Извор: РТРС

Регионална конференција: Заштита интелектуалне својине значајна на путу ка ЕУ (ФОТО)

Регионална конференција "Дигитализација и интелектуална својина: Крај или нови почетак", на којој учествују премијери Републике Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић почела је у Бањалуци.

О пријетњама и изазовима које доноси ново доба интернет револуције у области заштите интелектуалне својине говориће премијери Србије и Српске, министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић, те представници највећих телекомуникационих компанија и стручне јавности из региона.

Дигитализација и интелектуална својина (Фото: РТРС)

- Важна тема за бржи економски развој, на коју се не обраћа пажња, важна за евроинтеграције, једно од поглавља посвећено интелектуалној својини, а на интелектуалној својини засноване су најмоћније свјетске економије. Важна за трансформацију са радне економије, на економију знања. Све за развој - напоменула је Брнабићева у уводном излагању.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да треба заштитити интелектуалну својину кроз законе, да њени власници имају користи од тога.

- Индустријска интелектуална својина - данашњи развој привреде и нових технологија заснован је на знању и зато је суштина и ове конференције да се наше земље слободније ухвате у коштац са рјешавањем ових питања. Нема развоја привреде и економије, ако немамо развијену интелектуалну својину - истакао је Вишковић.

- Србија има изграђене институције које се баве овим питањем. С обзиром на то да је отворено поглавље 7, већ има и донесене законе - каже Младен Шарчевић, министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије.

Додао је да су, када је ријеч о високотехнолошком криминалу,  укључене све институције, полиција, судови, царина...

-  На креативним индустријама, раде млади људи. Она биљежи раст од 22 одсто, и у њој ради 67 одсто младих - појаснио је Шарчевић.

Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске, нагласио је потребу едукације привредника.

- Потребно је објасити им да је једини начин да се развијају на начин да се заштите права. У БиХ нема такве праксе а Влада Српске ће више радити на том пољу. Министарство је заговорник управо таквих иновација - додао је Рајчевић.

- Сви смо на почетку процеса, и Србија и БиХ. Разговарамо о нечему што је шанса за младе на овим просторима. Преговори са ЕУ су прилика да уграбимо шансу за те младе људе - истакао је Горан Свилановић, некадашњи генерални секретар Регионалног савјета за сарадњу.

- Није довољно развијена свијест о томе да грађани треба да заштите интелектуалну својину. Донесени су закони на нивоу БиХ, али примјена није на адекватном нивоу - каже Златан Клокић, министар за европске интеграције у Влади Српске.

Циљ конференције је да се ова тема додатно актуелизује како би се пронашли нови начини заштите ауторског и сродних права и на тај начин пружила подршка надлежним институцијама кроз дебате доносилаца одлука, експерата и друге заинтересоване јавности.

Конференција ће имати три панела - "Медијски монопол на западном Балкану: Која је улога државе", "Интелектуална својина и телекомуникације данас" и "Ауторска права и савремена пиратерија", најављено је из Института за јавну политику.