latinica  ћирилица
17/06/2019 |  11:11 ⇒ 16:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Штрахе одустао од мандата у Европском парламенту

Доскорашњи лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе, који је био принуђен да поднесе оставку на политичке функције због афере око видео снимака од прије двије године на којима се види како једној наводној нећаки руског милијардера нуди државне послове за финансијску подршку његовој страни, одустао је од освојеног мандата у Евроспком парламенту.

Штрахе је на прошлим изборима з Европски парламент освојио више од 45.000 дирекетних гласова, чиме је освојио директан мандат.

Због афере у коју је умијешан његова странка није жељела да прихвати мандат у европској скупштини, али је он до данас оставио отворено да ли ће отићи у Брисел.

Према писању медија, Штрахе, иако то негира, договорио је да његова супруга добије сигурно мјесто у будућем сазиву аустријског парламента, а да он идуће године буде носилац листе ФПО на изборима за Беч.

- Резултаз европских избора је јасно показао да је политички атентат на владу, ФПО и мене лично само било 'окрзнуће'. Гласачи су показали да се не дају поколебати. Захваљујем се 45.000 бирача што су, без икаквог позива и рекламе, дали мени лични глас. Та потврда ми значи пуно. Међутим, одлучио сам да не прихватим мандат у Европском парламенту. Тиме не одбијам налог добијен од грађана, већ чиним исправно у исправно вријеме - поручио је Штрахе у писаној изјави.

Истакао је да ће повратак у политику услиједити тек када се расвијетле позадине видео снимака.

Нагласио је да никада није ни желио да иде у Брисел, већ је увијек желио да свој политички рад усмјери у Аустрији, у интересу аустријских грађана.

- Нећу се повући, нити скривати. Напротив, као обичан члан ФПО ставићу се у службу потпуног расвјетљавања афере и политичке подршке странке - поручио је Штрахе.