latinica  ћирилица
17/06/2019 |  12:28 ⇒ 13:03 | Аутор: СРНА

ПИК да помогне да се одблокира формирање Савјета министара

Уједињена Српска тражи од Управног одбора Савјета за спровођење мира да помогне да буде испоштована изборна воља грађана Републике Српске и што прије отклоњена блокада формирања Савјета министара, те покренут рад Парламентарне скупштине БиХ.
Уједињена Српска - Фото: илустрација
Уједињена СрпскаФото: илустрација

Ова партија је у писму ПИК-у подсјетила да су грађани Српске изабрали своје представнике на нивоу БиХ, али да осам мјесеци од избора поједини политичари из Сарајева и даље блокирају процес формирања Савјета министара.

- Најбоље за све у Српској и БиХ би било да што прије буде изабран предсједавајући Савјета министара, да се формирају министарства и покрене рад у Парламентарној скупштини БиХ. Молимо вас да искористите свој утицај на Жељка Комшића, Шефика Џаферовића и Бакира Изетбеговића да испоштују основне постулате демократије и демократски одржаних избора, а то је имплементација изборних резултата без икаквог условљавања - наведено је у писму.

У писму, којим се ова странка обраћа и замјенику помоћника државног секретара САД Метјуу Палмеру, наводи се да свако условљавање имплементације изборних резултата представља обесмишљавање демократије и избора уопште.

Уједињена Српска је поручила да не желе да у Савјету министара и даље буду представници Српске који су изгубили изборе на челу са Драганом Мектићем, Мирком Шаровићем и Игором Црнатком.

У вези са тренутном кризом и уцјењивањем с циљем обезбјеђивања подршке за улазак БиХ у НАТО, представници Уједињене Српске су подсјетили да странке из Српске инсистирају на поштовању резолуције о војној неутралности Народне скупштине која је легитиман политички став о могућим будућим политичким процесима у складу са демократским начелима.

- Чланство у НАТО-у, Евроазијској унији, Иницијативи 'Један појас, један пут' или било којој организацији ствар је договора и компромиса који морају постићи новоизабрани представници из Српске и Федерације БиХ - наводи се у писму и додаје да су пред новим властима на нивоима Српске и БиХ многи послови попут приближавања Европској унији, побољшања живота грађана и рјешавања проблема мигрантске кризе.