latinica  ћирилица
17/06/2019 |  14:07 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Почели радови на Коридору 5Ц (ФОТО)

Представници Јавног предузећа Аутопутеви Републике Српске озваничили су данас у Добоју почетак радова на првим километрима паневропског Коридора 5Ц на територији Српске, а вриједност ове дионице ауто-пута је 70 милиона евра.

Прва дионица ауто-пута на Коридору 5Ц градиће се на правцу Јоховац /Товира/ - Руданка /Костајница/ у дужини од 5,65 километара и биће финансирана кредитним средствима Европске банке за обнову и развој и грант средствима Инвестиционог оквира за западни Балкан.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је на свечаности поводом почетка радова да је ово изузетан пројекат и да је за Владу битно да се настављају јавне инвестиције које омогућавају запошљавање радника и повећање БДП-а.

Он је навео да је овај дио ауто-пута вриједан 70 милиона евра и да ће у наредних 15-20 дана бити одржана посебна сједница Народне скупштине Српске да би био усвојен план парцелације за изградњу ауто-пута до Раче и границе са Србијом.

- Том дионицом градићемо и гасовод и једним ударцем убићемо двије муве. Радићемо све да отворимо јавне радове и у секторима енергетике и осталим областима како бисмо живот људи у Српској учинили што бољим и да зауставимо њихов одлазак са ових простора - рекао је Вишковић и додао да ће Влада Србије почети у јулу да градити мост на Рачи.

Вишковић је рекао да је почетак радова на првим километрима паневропског Коридора "Пет це" и наставак градње ауто-путева кроз на Српску важан за крајњи циљ - повезивање Бањалуке и Београда, односно Српске и Србије.

- Може неко рећи да је дионица од шест километара која вриједи 70 милиона евра мала, али она нам даје довољно времена и простора да се припремимо за градњу обилазнице око Добоја у договору са Европском банком за обнову и развој /кошта око 150 милиона евра/, те моста на Сави чија градња треба да крене веома брзо. То ће повезати насељена мјеста у Српској од Градишке, преко Бањалуке и Добоја, па све преко Брчког и Бијељине. Крајњи циљ је повезати Бањалуку и Београд са једним савременим ауто-путем - рекао је Вишковић.

Он је објаснио да цијена ове дионице по километру зависи од трасе којом пут пролази, те да је она у оквиру европских стандарда када је ријеч о датим условима.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је ово важан инфраструктурни пројекат који води Српску према Србији и шире.

- Подржавам активности Владе и других институција за стварање претпоставки за реализацију великих пројеката. За то је потребан предан рад и то су добре ствари за Српску - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је сигурна да ће бити остварен циљ изградње мреже ауто-путева јер грађанима треба развој у сваком смислу.

- То су претпоставке да идемо даље у смјеру општег развоја -  рекла је Цвијановићева и додала да је циљ јака и развијена Република Српска.

Цвијановићева је навела да велики инфраструктурни и стратешки пројекти, као и они други, остају будућим генерацијама, те захвалила републичким и локалним институцијама које стварају претпоставке на плану саобраћајне инфраструктуре, али и гасификације Српске која је стратешки пројекат. 

- Поносна сам сваки пут када покрећемо неке радове и свједочимо њиховом завршетку - поручила је Цвијановићева.

Отварање дионице ауто-пута 5Ц, Добој (Фото: РТРС)

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да је овај почетак радова наставак пројекта Ауто-пута "9. јануар" и повезивања са Београдом.

- Ово је вриједан пројекат и зацртали смо да до 2030. године изградимо мрежу ауто-путева дугу око 420 километара. Ово је доказ да Српска може изводити захтјевне и скупе пројекте, на шта треба да будемо поносни - навео је Трнинић.

Отварање дионице ауто-пута 5Ц, Добој (Фото: РТРС)

Директор предузећа Аутопутеви Душан Топић истакао је да је ријеч о значајном тренутку и пројекту за Српску и ову фирму.

Он је рекао да ће на овој дионици радити и двије саобраћајне петље, те да је то наставак ауто-пута према Србији и Београду.

Топић је изразио наду да ће до краја године бити затворена финансијска конструкија ауто-пута од Добоја према граници са Србијом, од чега ће и саме Добојлије, али и остали грађани Српске, имати вишеструку корист

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да су представници Аутопутева и конзорцијума који чине компаније Интеграл инжењеринг из Лакташа и Гранит из Скопља потписали у марту у Бањалуци уговор о изградњи прве фазе ауто-пута на Коридору 5Ц кроз Републику Српску, на правцу између петљи Јоховац /Товира/ и Руданка /Костајница/, а вриједност ове фазе ауто-пута, како је тада речено, јесте 62,5 милиона евра.

Ауто-пут на Коридору 5Ц  чија је укупна дужина 46,6 километара, биће изграђен у четири фазе, а вриједност комплетног пројекта од Добоја до Вукосавља процијењена је на 500 милиона евра.

Отварање дионице ауто-пута 5Ц, Добој (Фото: РТРС)

Озваничењу почетка радова на мосту "Босна" у мјесту Товира код Добоја, на крају ауто-пута "9. јануар" Бањалука-Добој, присуствовали су и министри у Влади Српске, градоначелник Добоја Борис Јеринић, представници извођача радова, званице из јавног и друштвеног живота и бројни грађани.