latinica  ћирилица
17/06/2019 |  14:22 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Представљена апликација "чет бот"

Представници Министарства унутрашњих послова Републике Српске представилу су данас у Бањалуци "чет бот" /chat bot/ апликацију Министарства на "Виберу", што је један од нових модела директне комуникације МУП-а Српске са грађанима.
МУП апликација - Фото: РТРС
МУП апликацијаФото: РТРС

Начелник Управе за информационо-коминикационе технологије Дивна Ловрић Бојанић рекла је да је "чет бот" технологија вид вјештачке интелигенције који омогућава директну комуникацију између корисника и пружаоца услуге, без присуства људи, путем неких од друштвених платформи, као што су "Вибер", "Месинџер" и други.

Према њеним ријечима, "чет бот" апликација представља два сервиса - чет сервис који омогћава комуникацију између корисника и пружаоца услуге и "бот сервис" који је вид вјештачке интелигенције и који води тај процес комуникације.

- Ово је прва апликација која користи "чет бот" технологије у некој од владиних институција, а МУП Српске је први полицијски орган који је примијенио ове технологије - рекла је Бојанићева новинарима у Бањалуци.

Она је додала да сви сервиси који су доступни на веб-сајту МУП-а и андроид апликацији су доступни и путем ове услује.

- Новина је да апликација омогућава директну комуникацију између грађанина и МУП-а без посредовања људских ресурса и ова комуникација је потпуно заштићена - навела је она.

Приступ се, како је додала, остварује на два начина. Први је путем веб-сајта МУП-а кликом на линк на ку-ер /QР/ коду или очитавањем ку-ер кода који се такође налази на веб-сајту кориштењем ку-ер код сервиса вајбера.

Други начин је очитавање ку-ер кода са обавјештења о почињеном прекршају евидентираном радарским уређајем.

Начелник Управе полиције Далибор Иванић рекао је да МУП у свом раду користи аутоматске радарске системе, од којих је шест мобилних, два стационарна, те однедавно два службана возила са угдађеним радарским системима којима се евидентира прекорачење брзине и обрада свих података је у потпуности централизована у МУП-у и обавља се у полицијској станици за обраду прекршаја.

- Та полицијска станица је у посљедње три године издала више од 160.000 прекршајних налога и више од 26.000 различитих аката, између осталог и обавјештења о почињеном прекршају - рекао је он.

Иванић је додао да када грађанин добије обавјештење о почињеном прекршају има могућност да у року од 30 дана добије на увид фотографију возила у свом власништву којом је евидентирано прекорачење дозвољене брзине кретања.

- До сада се увид у фотографију могао остварити путем интернет сервиса на сајту МУП-а, односно путем сервиса на андроид апликацији МУП-а, а од 10. јуна на обавјештењу о почињеном прекршају се у горњем десном углу генерише и ку-ер код, односно на тај начин грађанима је омогућено да добију брзе одговоре - истакао је он.

Према његови ријечима, путем тог сервиса на "Вибер" добијају двије фотографије возила које је починило прекршај, локацију и ознаке пута, датум и вријеме, ограничење брзине и измјерену брзину кретања тог возила.

Представљена је и нова интернет страница Одјељења за високотехнолошки криминалитет МУП-а и њој се приступа директно са странице МУП-а.

Како је речено на презентацији, грађани на овој страници могу да пронађу све што се односи на кривична дијела, законе, конвенције.

Битан сегмент је и превенција, односно како препознати, како се заштитити и како поступити у случају компјутерске преваре.

Једна од новина је и пријава јер је омогућено грађанима да директно доставе пријаву Одјељењу за високотехнолошки криминал путем њихове имејл адресе, а правним лицима је омогућена директна комуникација са овим одјељењем јер је, како је наведено, код правних лица високотехнолошки криминал највише заступљен.