latinica  ћирилица
17/06/2019 |  15:04 ⇒ 15:12 | Аутор: РТРС

Ћулум: За МУП Српске координација никада није била упутна

Замјеник помоћника државног секретара САД Метју Палмер и амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон од полицијских агенција у БиХ очекују координисане активности с циљем превазилажења мигранске кризе у БиХ.

Директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је да је на састанку са Палмером и Нелсоном подсјетио да су полицијске агенције потписале Протокол о сарадњи, те да са становишта МУП-а Српске координација никада није била упутна.

Ћулум је рекао да МУП Српске Граничној полицији БиХ може на располагање ставити и више од тренутно ангажованих 85 полицијских службеника.

Директор полиције Републике Српске изразио је жаљење што је америчка администрација погрешно схватила иницијативу МУП-а Српске о успостављању резервног састава полиције. Ћулум каже да је иницијатива наишла на осуду, мада још не постоје претпоставке да се кроз измјене Закона омогући успостављање резервног састава полиције.

- Обавијестио сам их да би резервни састав бројао тек 20 одсто од активног састава полиције, али су се изричито успротивили иницијативи - каже Ћулум и подсјећа да су измјене закона изричита надлежност НСРС и да је МУП иницијативу покренуо, прије свега, због економичнијег располагања средствима која су му на располагању.