X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
17/06/2019 |  15:41 ⇒ 19:46 | Извор: РТРС

Додик са епископом Лукијаном: СПЦ најважнији дио идентитета Срба (ФОТО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се данас са епископом будимским Лукијаном.
Додик са епископом будимским Лукијаном -
Додик са епископом будимским Лукијаном

Фото: РТРС

Састанак је одржан у Владичанском двору у Сент Андреји.

Додик је рекао да је веома важно да се сачува Српска православна црква јер је она најважнији дио српског идентитета.

- Црква је кроз историју, у различитим околностима, успјела да очува и окупи српски народ и зато данас имамо Србију, Републику Српску, наше јаке српске заједнице широм свијета. Српски народ је народ мира као што је то увијек показивао. Вјерујем да је вријеме турбуленција прошло и да је ово вријеме мира, стабилности и афирмације нашег идентитета - истакао је Додик.

Фото: РТРС

Он је нагласио да је срећан што је у посјети СПЦ у Мађарској и што види задовољну српску заједницу.

- Захвалан сам Мађарској што је регулисала права српске националне мањине и она је примјер како то питање може да се ријеши на обострано задовољство - истакао је Додик.

Епископ Лукијан је изразио задовољство посјетом предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Фото: РТРС

- Велика ми је част и задовољство да Вас примим овдје у сједишту Будимске епархије јер Ви долазите из наше матице - Републике Српске - истакао је он и додао да је српска заједница задовољна животом у Мађарској, те да без мађарске државе не би могли ништа постићи.

Фото: РТРС

- Ово је држава традиције и културе и ми, Срби православци се добро осјећамо овдје заједно са Мађарима - истакао је владика Лукијан.

Фото: РТРС

Након сусрета са епископом Лукијаном, Додик је обишао Српску православну цркву у Сент Андреји и Српски музеј Будимске епархије.

Фото: РТРС

Фото: РТРС

Фото: РТРС

Епископ Лукијан истакао је да су Срби који су дошли у Сент Андреју кроз невоље кроз које су пролазили само још вишпе ојачали.

Фото: РТРС

Епископ је уручио медаљу српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ.

Фото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ написао је данас, на Духовски понедјељак, у згради Будимске епархије, да је посебан осјећај среће бити на овом мјесту, доказу српског постојања и трајања.

Фото: СРНА

- Наша црква је најважнији доказ нашег идентитета, а овдје у Сент Андреји и несумњиви доказ нашег упорног постојања које сви временски насртаји нису урушили. Преосвештени владика својом енергијом показује радост нашег постојања. Нека Бог подари срећу и здравље и наше трајање у вијековима који долазе - навео је Додик.

Фото: РТРС

Додик је присуствовао литургији у Српској цркви у Будимпешти и састао се са представницима Срба у Мађарској.

Предсједавајући Предсједништва БиХ сутра ће се састати са премијером и предсједником Мађарске Викторим Орбаном и Јаношем Адером.

Додик је за РТРС рекао да ће на састанку са Орбаном фокус бити на развоју билатералних односа и да је циљ Републике Српске привлачење што већег броја инвеститора из Мађарске.

Повезане вијести:

Додик с представницима Срба у Мађарској: Основна порука јачање веза