latinica  ћирилица
17/06/2019 |  18:28 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

ИТ преквалификација: На пут ка запослењу кренуло 100 младих (ФОТО)

Почела је шестомјесечна обука 100 изабраних кандидата за ИТ преквалификације.
Срђан Рајчевић - "ИТ преквалификација" - Фото: СРНА
Срђан Рајчевић - "ИТ преквалификација"Фото: СРНА

Уговори са 100 кандидата који ће проћи обуку у склопу програма ИТ преквалификација чији је циљ запошљавање високообразованих младих у компанијама из сектора информационих технологија потписани су данас у Бањалуци и они ће одмах почети са тероретским дијелом обуке.

Заједничка теоретска обука трајаће двије седмице, а проћи ће је 100 најбољих од 211 кандидата, колико их се пријавило на јавни позив, који су претходно положили тест.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и дигитализацију Срђан Рајчевић рекао је да данас фактички почиње програм ИТ преквалификација и обука 100 кандидата које су међу великим бројем пријављених издвојили као оне који би могли да успјешно окончају шестомјесечну обуку.

"Обука је веома интензивна и састоји се од теоретског и практичног дијела. Надам се да ћемо послије окончања обуке добити задовољавајући степен реализације и да ће што већи број кандидата који је прођу успјети да се запосли код послодаваца, односно код партнерских ИТ компанија које учествују у овом пројекту", изјавио је Рајчевић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, циљ програма који ће први пут бити реализован у Српској да покушају да од лица која су пријављена у евиденцији Завода за запошљавање са суфицитарним занимањима дођу до оних који могу да се преквалификују како би послије окончања обуке могли да пронађу запослење у ИТ сектору.

- Настојаћемо да наредних година повећамо квоту и да сљедеће године имамо 200 до 300 кандиата, а годину послије 500 кандидата, али то ће зависити од тога какав буде степен успјешности запошљавања људи који ће проћи шестомјесечну обуку - нагласио је Рајчевић.

Он је додао да су бројни ефекти овог програма.

- Растеретићемо Завод за запошљавање и запослити људе, држава ће имати корист кроз убирање пореза, док ће послодавци добити квалификовану радну снагу. Њима је потребан високообразовани кадар који је способан да преузму послове сутрашњице. Оваквим програмима крећемо ка економији знања и дигиталној економији, односно економији будућности - каже Рајчевић.

Замјеник директора Завода за запошљавање Републике Српске Гордана Латиновић рекла је да анализе стања незапослености младих на тржишту рада Српске, а поготово са високом стручном спремом, те потражње за кадром у ИТ сектору показују да постоји евидентан недостатак стручњака у тој области.

- Због тога подржавамо овај програм. Јавни позив је био објављен на порталу Завода за запошљавање и сви млади са високом стручном спремом који представљају активну понуду радне снаге могли су да аплицирају. Вјерујемо да ћемо кроз ову обуку добити стручњаке који ће задовољити потребе тржишта рада и да ће млади наћи запослење и остати у Српској. То ће имати позитиван утицај на привредни развој, смањење стопе незапослености младих и на развој ИТ сектора - истакла је Латиновићева.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић рекао је да се на јавни позив за пројекат ИТ преквалификације приојавило 211 кандидата који су испуњавали све услове, те да су потом прошли тестирање које се односило на основне ИТ вјештине као што су познавање енглеског језика и способност за заједнички рад и присуство обуци.

Према његовим ријечима, програм се састоји од три основне компоненте - 240 радних часова теоретске обуке у ИТ салама, 12 часова обуке из меких вјештина које подразумијевају тимски рад, те 160 часова рада са ментором и професорима, као и рјешавање конкретних задатака које делегира привреда.

- У пројекту учествује 25 компанија из ИТ сектора из бањалучке регије у којима ће учесници преквцалификације моћи да раде мјесец дана и да стекну додатне вјештине. Урадили смо анализу о потребама за радном снагом у ИТ компанијама и дошли до закључка да у свакој недостаје у просјеку 3,5 радника - нагласио је Гверић.

Он је додао да је анализа показала да у профилима кандидата који су се пријавили за преквалификацију доминирају друштвене науке из области економије, права и социологије.

Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и дигитализацију и Влада Српске учествују у финансирању програма "ИТ преквалификација" са 300.000 КМ, а Завод за запошљавање са 200.000 КМ.