latinica  ћирилица
17/06/2019 |  19:28 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Ванредно у Костајници - кућама пријете клизишта (ФОТО)

У Костајници ванредно стање због синоћњег невремена, које је проузроковало огромну материјалну штету.

 Бујичне рјечице и подземне воде поплавиле су бројна домаћиства. Уништена су три моста, а путне комуникације су отежане. Управни одбор Фонда солидарности за обнову, већ данас је одобрио 200 хиљада марака помоћи овој општини, али и 500 хиљада марака Граду Приједору.

Муљ, блато и смеће остали су након воде која се повукла. Мјештани Костајнице кажу – Само у неколико минута вода је заплавила домаћинства.

- Водостај је био метар висине и уништено је тотално све - рекао је Зоран Стојаковић. Мјештанин Костајнице Раде Медић додаје да му је причињена штета од 10 - 15 хиљада марака.

Фото: РТРС

У насељу Тавија, истоимена рјечица уништила је три моста. Мјештани свједоче – вода је носила све пред собом.

- Да није било комшија да ми помогну, не знам шта би било истиче Радојка Радомировић.

Током ноћи покренула су се и бројна клизишта. Једно пријети кући породице Петровић у селу Петриња. Душко Петровић каже – страхујући за живот, породица се иселила из куће.

- Страх нас је највише зато што се у хрватској Костајници велико брдо покренуло - рекао је Петровић.

На бројним путевима саобраћај се одвија тешко, јер је вода уништила много тога. Регионални пут потпуно је уништен и отежан је приступ до пет села на платоу брда Бај.

Током ноћи и дана на терену су дежурне службе и Републичка управа цивилне заштите. Општинско руководство тражи помоћ.

- Општина Костајница након силних ових поплава и катастрофалног стања што је направљено синоћ не може сама ово одклонити. Требала би Влада Српске да нам помогне - рекао је Драго Бундало начелник општине Костајница.

Како би се штете брже санирале у Костајницу је стигао План тим, Републичке управе цивилне заштите.

Претходне ноћи за само два сата у Костајници је пало 83 литра кише по квадратном метру. Због бујичних вода и мањих потока који су улице претворили у ријеке, ни вода из водовода није за пиће.