latinica  ћирилица
17/06/2019 |  22:03 ⇒ 18/06/2019 | 07:26 | Аутор: Агенције

Алармантно у Египту: Муслиманско братство позива на окупљања

Покрет Муслиманско братство саопштио је вечерас да је смрт бившег египатског предсједника Мухамеда Мурсија (67), који је преминуо од срчаног удара током суђења за наводну шпијунажу, заправо убиство првог демократски изабраног предсједника Египта.

Из тог покрета Египћане су позвали да се масовно окупе на сахрани Мурсија.

У саопштењу објављеном на сајту тог покрета, Муслиманско братство је позвало народ да се окупља испред амбасада Египта широм свијета, преноси Ројтерс.

Египатско Министарство унутрашњих послова прогласило је алармантну ситуацију у земљи након смрти Мурсија и ангажовало хиљаде додатних снага безбједности након вијести о његовој смрти, преноси агенција Анадолија.

Државне власти су такође у оквиру предузетих мјера позвале официре и полицајце који су били на одмору, а предузете су и посебне мјере предострожности у државним и приватним установама, црквама и хотелима.

Такође, одобрен је и план "Ц", којим се омогућава покретање операције против терористичких структура.

АИ: ПОКРЕНУТИ ИСТРАГУ

Међународна организација за заштиту људских права Амнести интернешнел затражила је данас од египатских власти да покрену истрагу о смрти Морсија.

- Позивамо египатске власти да поведу непристрасну, темељну и транспарентну истрагу о околностима Морсијеве смрти, укључујући његов боравак у самици и изолацију од спољног свијета - наводи се у саопштењу Амнести интернешнела.

У саопштењу се, такође, тражи покретање истраге о медицинској њези коју је Морси добијао и да пронађу одговорни за евентуално лоше поступање.