latinica  ћирилица
18/06/2019 |  07:53 ⇒ 07:57 | Аутор: СРНА

На Палама циклус "Литература и филм"

Кинотека Републике Српске на Палама ће у оквиру циклуса "Литература и филм", који почиње вечерас, представити филмове "Аникина времена" Владимира Погачића, "Дервиш и смрт" Здравка Велимировића и "Сабирни центар" Горана Марковића, снимљене према дјелима Иве Андрића, Меше Селимовића и Душана Ковачевића.
Јунска “Филмотека” (Фото:www.palelive.com) -
Јунска “Филмотека” (Фото:www.palelive.com)

Вечерас ће бити приказана "Аникина времена" из 1954. године, за која су сценарио, према истоименој Андрићевој новели и уз пишчеву сагласност, написали Вицко Распор и Владимир Погачић, који је и режисер филма, најављено је из Кинотеке Републике Српске.

У овом првом филму, снимљеном према Андрићевом дјелу, насловну улогу игра Милена Дапчевић, уз Братислава Грбића, Љубинку Бобић, Мирка Милисављевића, Северина Бијелића и друге.

Филм је добио негативне критике /"Борба" и "Политика"/, а поводом филма Андрић је рекао да је "начињен филм с мало успеха, само је сценографија испала како ваља". Писац је касније изричито био против екранизације својих дјела. Упркос негативним оцјенама, које су се углавном сводиле на то да је ријеч о "осиромашењу Андрићевог дјела", ово је први југословенски филм који је продат на тржишту САД.

Сутра навече биће приказан филм "Дервиш и смрт" Здравка Велимировића из 1974. године, а ријеч је о екранизацији истоименог романа Меше Селимовића. Сценарио за филм написали су Борислав Михајловић и Михиз Велимировић.

Филм је освојио Велику сребрну Арену у Пули, те Златну арену за режију и још четири златне медаље за сценографију, камеру, костим и за епизодну мушку улогу - Абдурахман Шаља.

Главне улоге у овом филму тумаче Војислав Мирић, Бата Живојиновић, Оливера Катарина, Борис Дворник, Бранко Плеша, Павле Вуисић. Ово филмско остварење рађено је у копродукцији водећих југословенских продукцијских кућа "Авала филм", "Центар филм", "Босна филм", Филмски студио Титоград, "Зета филм" и "Косово филм".

Велимировићев филм уписан је на листу од 100 српских филмова које је Југословенска кинотека прогласила културним добром од великог значаја.

На програму јунске "Филмотеке" у четвртак, 20. јуна, биће филм из 1989. године "Сабирни центар" Горана Марковића, који је и написао сценарио заједно са Душаном Ковачевићем, аутором истоимене драме.

Великом успјеху филма, уз изврстан сценарио и режију, допринијела је и сјајна глумачка екипа коју чине Раде Марковић, Богдан Диклић, Данило Бата Стојковић, Драган Николић, Александар Берчек, Оливера Марковић, Радмила Живковић, Мирјана Карановић, Аница Добра.

Марковићев филм је 1989. године проглашен најбољим југословенским филмом на Пулском фестивалу, освојивши Велику златну арену, освојио и Златну арену за сценарио и споредну женску улогу /Радмила Живковић/, а није изостао успјех филма на бројним фестивалима широм свијета.

И овај филм налази се на листи 100 најбољих српских филмова које је Југословенска кинотека прогласила културним добром од великог значаја.

"Филмотека" ће бити одржана у амфитеатру Економског факултета, са почетком у 20.00 часова, а улаз је слободан.