latinica  ћирилица
18/06/2019 |  08:01 | Аутор: ТАНЈУГ

У Београд стиже "московски Американац"?

Америчког амбасадора у Београду Кајла Скота могао би да наслиједи замјеник шефа мисије САД у Москви Ентони Ф. Годфри, пише данашња штампа.
Ентони Ф. Годфри - Фото: Тwitter
Ентони Ф. ГодфриФото: Тwitter

У том случају Србија ће добити дипломату који, према званичним подацима главно искуство није стицао у региону, пише Политика и додаје да то не значи да он нема и знање.

У Годфријевој званичној биографији, у којој не пише његово годиште, али пише да има дјецу старости 25, 17 и 16 година, он је задужен за управљање клучним аспектима односа између САД и Русије.

С друге стране, у Београду је већ дошло до смјене у руској амбасади, када је Чепурина замијенио руски "специјалиста за Балкан" Александар Боцан Харченко.

Од како се први пут чуо наговјештај његовог именовања на мјесто амбасадора у Београду помињано је да је ријеч о особи која изузетно познаје наш регион и све проблеме везане за њега.

Како се наводи, он је до 2017. године имао звање министра савјетника за политичка питања, а поједини га сматрају и главним у америчкој амбасади у Москви, јер су функције амбасадора Џона Хантсмана и његовог претходника Џона Тефта сведене на репрезентативне.

Годфри је радио као замјеник америчког амбасадора у Јеревану од 2004. до 2007. године, а прије тога је радио у амбасадама САД у Загребу, Даблину и Минску.

Непосредно прије доласка у Москву, био је директор канцеларије за Ирак у бироу за питања Блиског истока у Стејт департменту, а у званичној биографији забиљежено је и да је 12 година провео у морнарици САД, гдје је његов посљедњи задатак био примјена споразума о контроли наоружања САД и СССР.

Наводи се да је у приватном сектору Годфри радио као робни менаџер у увозно-извозној фирми која је пословала са бившим Совјетским савезом.