latinica  ћирилица
18/06/2019 |  08:40 ⇒ 10:25 | Аутор: sputniknews.com

УН већ знају: Америка припрема бомбардовање Ирана

Америчка администрација разматра идеју бомбардовања иранских објеката, везаних за нуклеарни програм, пише Јерусалим пост, позивајући се на дипломатске изворе у УН.
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San) -
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San)

- Ради се о форсираном бомбардовању које ће имати један, конкретан циљ - наводи израелски лист ријечи извора.

У дискусији по овом питању учествују високи војни званичници, представници Пентагона и савјетници предсједника САД Доналда Тампа, наводи лист.

Ова одлука је била тема разговора у Бијелој кући и прије недавне изјаве Ирана о повећању производње уранијума, наводи се у саопштењу.

Сам предсједник Трамп, према писању листа, не показује ентузијазам за војно рјешење иранског проблема, али ипак може дати пристанак на савјет државног секретара САД Мајк Помео.

Раније је Иран саопштио да ће у наредних 10 дана пробити ограничење залиха уранијума које су одређене нуклеарним споразумом Техерана са свјетским силама. Он је упозорио да Иран има потребу за обогаћеним уранијум до 20 одсто, што је само корак од нивоа довољног за израду нуклеарног оружја. Иран је већ учетворостручио производњу ниско обогаћеног уранијума и рекао да ће Техеран повећати нивое обогаћивања уранијума "на основу потреба земље".

Повезане вијести:

Рохани: Нећемо ратовати ни са једном државом