latinica  ћирилица
18/06/2019 |  09:15 ⇒ 09:22 | Аутор: СРНА

УСК: Масовни одлазак љекара

Ситуација у здравству Унско-санског кантона је алармантна због све масовнијег одласка љекара, али и других медицинских радника из овдашњих здравствених установа, упозорили су у кантоналном Синдикату љекара и стоматолога.

Према подацима Љекарске коморе Унско-санског кантона, само Кантоналну болницу у Бихаћу у посљедњих 10 година напустило је око 70 љекара.

Предсједник Синдиката Недим Куртагић каже како су главни разлози због којих одлазе медицинари мали лични дохоци, тешки услови рада и неадекватан положај у друштву.

- Ситуација је посебно погоршана у посљедње вријеме, откако је почела мигрантска криза. Посла је преко главе, мигранти су просто окупирали здравствене установе, дежурства су све чешћа и свакодневно се сусрећемо са непријатним ситуацијама. Таква ситуација је катализатор за одлив стручног медицинског особља - каже Куртагић.

Према његовим ријечима, плате љекара, али и других медицинских радника у Унско-санском кантону су међу најнижим у Федерацији БиХ, прековремени рад се не плаћа адекватно, а ускраћују им се и бројна друга права која им припадају по колективним уговорима, пишу "Независне новине".

Према посљедњим подацима, у Унско-санском кантону запослено је 354 љекара, од чега 209 специјалиста, као и 1.037 здравствених радника, од чега њих 163 са вишом стручном спремом.