latinica  ћирилица
18/06/2019 |  09:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Бурно у сједишту ЕУ: Сукоб због Албаније и С. Македоније

Земље чланице ЕУ сукобиле су се у понедјељак око почетка приступних преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

Према најновијем заједничком извјештају у које је Ројтерс имао увид, одлука о те двије државе могла би да буде одложена до октобра, до када ће и њемачки парламент то размотрити.

Током састанка, Кипар је запријетио да ће уложити вето на сваки договор о проширењу уколико ЕУ не пооштри свој став о томе што Турска истражује природни гас у источном Медитерану, пише британска агенција.

Министри 28 земаља чланица састаће се и данас како би размотрили почетак формалних преговора о чланству двије балканске државе.

- Било је великог неслагања међу представницима земаља чланица и није сигурно да ће сви министри моћи да се договоре - рекао је дипломата из ЕУ.

Кипар је запријетио и да ће блокирати цијели текст који се односи и на будућу перспективу свих земаља које теже да се придруже Унији, а међу којима су и балканске земље Србија, Црна Гора и БиХ, уколико се не ријеши проблем са Турском.

Према ријечима дипломате, Никозија захтјева заједнички став ЕУ о питању истраживања природног гаса у источном Медитерану од Турске, што према ријечима кипарских Грка нарушава ексклузивну комерцијалну област.

Холандски парламент изјаснио се раније против отварања преговора ЕУ и Албаније, док је прихватио да почну преговори са Сјеверном Македонијом, а такав став званични Амстердам заузима и на сједницама лидера земаља чланица ЕУ.