latinica  ћирилица
18/06/2019 |  10:25 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

Ухапшен Мишел Платини!

Бивши предсједник УЕФА Мишел Платини је ухапшен у оквиру истраге о додјељивању домаћинства за Мундијал 2022. године.
Мишел Платини - Фото: ФОНЕТ
Мишел ПлатиниФото: ФОНЕТ

Ухапшен је и савјетник бившег француског предсједника Николаса Саркозија, а његов секретар је приведен на испитивање.

Платини је био предсједник Уефе од 2007. до 2015. године кад му је ФИФА-ин одбор за етичка питања забранио рад у фудбалу заједно са Сепом Блатером који му је незаконито 2011. године исплатио два милиона долара. Годину дана раније Катар је добио домаћинство Свјетског првенства 2022. године, а ФИФА сумња да је додјела домаћинства била намјештена.

Бивши неименовани члан тима који је састављао кандидатуру Катара тврдио је да је неколико афричких фудбалских функционера добило 1,5 милиона долара да гласају за Катар. У марту 2014. године откривено је да је бивши предсједник CONCACAF-а добио два милиона долара од једне катарске компаније, а тај случај амерички ФБИ још истражује.

Пет од шест највећих ФИФА-них спонзора, Сони, Адидас, Виза, Хјундаи и Кока-Кола тражили су од ФИФА-е да истраже наводно оптужбе да је Катар незаконито добио домаћинство, а потпредсједник ФИФА-е Џим Бојс рекао је да ће подржати ново гласање, ако се оптужбе потврде.

ФИФА је провела интерну истрагу, али је, очекивано, закључила да је све било чисто.

Иако је у почетку оптужио "расистичке британске медије" за хајку против Катара, Сеп Блатер је у недавно изданој аутобиографији оптужио Катар за подмићивање, а Француску за илегалне активности.

- Био је то судар стварности и политичког притиска. Да је прочитан и усвојен, Катар никада не би био домаћин. Међутим, Катар је својим милионским улагањима у француске авионе и Париз Сен-Жермен придобио масу заговорника. Чак је и тадашњи француски предсједник Николас Саркози наговарао своје истакнуте фудбалске познанике да гласају за Катар. И Мишел Платини имао је своје прсте у цијелом предизборном и изборном процесу - написао је Блатер.

Извор: Index.hr