latinica  ћирилица
18/06/2019 |  10:54 | Аутор: СРНА

Топло вријеме омогућава прољећним усјевима интензиван раст

Веома топло вријеме и доста влаге омогућавају прољећним усјевима интензиван пораст, па су озима жита у фазама од млијечне до воштане зрелости, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Према подацима из агрометеоролошког билтена, топло и сунчано вријеме повољно утиче на активност инсеката, у току је полагање јаја и пиљење ларви друге генерације крушкине буве, а присутни су готово сви развојни стадијуми.

У појединим засадима јабука, бресака и нектарина региструје се присуство болести трипса.

Штета од трипса настаје усљед исхране ларви и одраслих јединки, као и због процеса полагања јаја при чему долази до појаве некроза.

Агрометеоролози упозоравају да пиљење прве генерације јабукиног смотавца још траје, а код ратарских култура уочена су легла јаја кукурузног пламенца.

Када је ријеч о биљним болестима, на већини локалитета завршен је период примарних инфекција чађаве краставости плодова јабуке, а повољни су били услови и за развој различитих врста проузроковача трулежи брескве и нектарине.

- Захваљујући доспјелим падавинама из претходног мјесеца, залихе влаге у дубљим слојевима земљишта су добре, док је у површинском слоју због високе температуре дошло до исушивања земљишта - наведено је у билтену.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, током ове седмице биће промјенљиво вријеме - у првом дијелу дана биће сунчано, док се у послијеподневним часовима, уз повећање облачности, мјестимично очекује киша или локални пљускови праћени грмљавином.

Агрометеоролози упозоравају да су локално могуће временске непогоде праћене градом и појачаним вјетром.

Чешће нестабилности очекују се у првом дијелу седмице, када ће преовладавати и нешто свјежије вријеме, док се више сунчаног времена прогнозира на југу и за викенд.