latinica  ћирилица
18/06/2019 |  11:14 ⇒ 12:21 | Аутор: Независне

Путарине на њемачким аутопутевима постају стварност?

Да ли ће Њемачкој бити дозвољено да уведе путарине на аутопутеве? О томе данас одлучује Европски суд. Оне би прије свега могле да по џепу погоде стране возаче. Притом је евентуална финансијска корист – спорна.
Путарине - Фото: nezavisne novine
ПутаринеФото: nezavisne novine

Њемачка влада, али и власници аутомобила коначно ће од Европске уније добити одговор на питање да ли ће у тој земљи бити уведене путарине за коришћење аутопутева. Уколико до тога дође, сви ће морати да набаве одговарајуће вињете – онакве какве користе рецимо Словенија или Аустрија. Код аутомобила који су пријављени у Њемачкој, власници би, међутим, требало да добију неку врсту повраћаја преко пореза. То значи да њемачким возачи у ствари не би имали додатне трошкове.

Против тог плана тужбу је поднијела Аустрија, а подржала ју је Холандија. Аргумент Аустријанаца гласи: путарина је неспојива с европским уговорима, јер она дискриминише Аустријанце и све друге грађане ЕУ с изузетком Нијемаца. Аустрија се позива на забрану дискриминације за грађане Уније.

Неспоразум?
Почетком фебруара, државни правобранилац Суда ЕУ у својој експертизи је навео да не сумња у исправност одлуке о увођењу путарина. Према његовој процјени, став Аустрије о томе да се други грађани ЕУ тиме у Њемачкој дискриминишу, базира се на "неспоразуму". Њемачки и страни власници возила не могу се упоредити, јер странци не морају да плаћају њемачки порез на возила.

Та процјена важи као упутство и на основу ње би суд могао да одбије тужбу. Експертиза, додуше, није обавезујућа, али се у пракси показало да судије Суда Европске уније често слиједе то мишљење.

Колика је зарада?
Њемачки министар саобраћаја Андреас Шојер – иначе из редова баварске ЦСУ чије је изборно обећање и било да ће увести путарине – жели да већ у октобру наредне године почне с наплатом. Припреме за то већ сада су у току.

Држава је тако још протекле године склопила уговоре с предузећима која би тиме требало да се баве. Наплата је замишљена путем вињета на десет дана, два мјесеца или годину дана, а њихова цијена зависила би од количине штетних издувних гасова возила.

Тако би вињета за десет дана коштала између пет и петнаест евра, она за два мјесеца између 16 и 30, а она за годину дана између 74 и 130 евра. Основа за израчунавање те сјене је комбинација евро-норме и величине возила. Вињете би могле да се купе преко интернета, мобилне апликације или на одређеним станицама на аутопутевима.

Зарада би требало да се утроши за изградњу нових и поправку постојећих путева.

Према актуелним рачуницама, њемачка држава би могла да убере путарину од око 3,85 милијарди евра годишње. Од тога би три милијарде долазиле од њемачких власника, што би се, међутим, поновно вратило преко пореза. Осталих око 850 милиона евра стизало би од страних возача. Према актуелним процјенама, на одржавање и контролу система путева, Њемачкој троши око 245 милиона евра. Према томе, око 600 милиона могло би да се уложи у изградњу и обнову путне мреже.

Спорна рачуница
Те калкулације су, међутим, спорне. "Првих година након увођења путарина може се очекивати дефицит од десет до 155 милиона евра", наводи се у експертизи Форума еколошко-социјалне тржишне економије урађеној по налогу посланичке групе Зелених у Бундестагу. Разлог за то, како се наводи у тој експертизи, јесу измјене првобитног концепта. Иако би добитак од наплате вињета за стране аутомобиле требало да порасте стварни добитак умањио би повратак новца због пореских олакшица за возила која испуњавају норму евро-6, и да би морала да се узме у обзир и макроекономска штета која би настала мањим обимом пограничног саобраћаја.

Министарство саобраћаја, међутим, и даље остаје при својим калкулацијама. "Дефицита неће бити", рекла је крајем маја једна портпаролка министра саобраћаја Шојера.