latinica  ћирилица
18/06/2019 |  11:29 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Српска и Србија заједно у области обезбјеђења квалитета и признавању акредитација

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић и министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић потписали су у Бањалуци споразум о заједничким активностима у области обезбјеђења квалитета и признавању акредитација у високом образовању.
Рајчевић-Шарчевић-потпис уговора - Фото: Тwitter
Рајчевић-Шарчевић-потпис уговораФото: Тwitter

Рајчевић је рекао да овај документ, који је базиран на Споразуму о специјалним паралелним везама Српске и Србије, даје могућност међусобног признања статуса акредитованих високошколских установа и студијских програма.

- У споразуму се прецизира да ће у Српској и Србији статус акредитованих високошколских установа бити међусобно признаван, не по аутоматизму, већ по захтјеву, односно сходно заједничким регистрима и евиденцијама. Ако, на примјер, Агенција за акредитацију високошколских установа Српске изда рјешење да је једна републичка високошколска установа акредитована, скупа са студијским програмима, онда ће се тај статус признати и у Србији и обрнуто - појаснио је Рајчевић.

Наглaсио је и да Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ нема пун капацтет да функционише, јер према информацијама којима он располаже, предсједник Управног одбора ове агенције поднио је оставку.

Министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић каже да би потписивање споразума требало да допринесе да агенције за акредитацију високошколских установа Српске и Србије сарађују на плану утврђивања стандарда и квалитета у тој области образовања и на добробит студената.

- Образовање треба да повезује нације, а поготово оне које имају исто писмо, језик и културу. Проширићемо сарадњу у области науке и на другим пољима јер је то наша обавеза према потомству. Такође, убрзо ћемо потписати споразум у домену предуниверзитетског образовања - најавио је Шарчевић.