latinica  ћирилица
18/06/2019 |  11:44 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

Додик - Орбан: Јачаћемо сарадњу Мађарске и Српске (ФОТО/ВИДЕО/Прес на РТРС након састанка)

У Будимпешти је одржан састанак предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и премијера Мађарске Виктора Орбана.

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да његова земља поштује БиХ, али да жели званичне односе и јачање сарадње са Републиком Српском.

- Ми поштујемо идентитет Републике Српске. Донијећемо акциони план који ће се односити и на политичка и на економска питања, као и на сарадњу у области образовања и културе са Републиком Српском - рекао је Орбан српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику на почетку радног ручка уприличеном у његову част.

Орбан је нагласио да жели да што прије почне сарадња Мађарске и Републике Српске.

- Желим да почнемо ту сарадњу и из личних потреба, јер Вас, господине Додик, поштујем лично. У Мађарској уживате озбиљан респект. Ви сте човјек који је спреман да се заложи за своју заједницу. Критике против Вас су признање и ништа друго. У перспективи видим много додирних тачака међу нама - истакао је Орбан.

Додик је нагласио да уважава Орбана и Мађарску са којом жели успостављање сарадње.

- Хвала Вам на разумијевању. Хвала Вам на помоћи Српској заједници у Мађарској. У свему овоме важан је и добар однос Мађарске и Србије. Желимо Мађарској, на челу са Вама, напредак у сваком погледу и радујем се нашој сарадњи - истакао је Додик.

Испред Орбанове резиденције у Будимпешти приређен је свечани дочек у част српског члана Предсједништва БиХ.

Додик и Орбан су прошетали двориштем резиденције, гдје су уживали у погледу на Будимпешту.

Додик-Орбан (Фото: РТРС)

У току је састанак и двије делегације. У БиХ делегацији су, поред Додика, савјетница за спољну политику предсједавајућег Предсједништва БиХ Ана Тришић-Бабић, савјетник за информисање Перо Симић, амбасадорка БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица и Александар Миловчић из протокола предсједавајућег Предсједништва Милорада Додика.

У делегацији Мађарске су поред Орбана, амбасадор Мађарске Кристијан Поша, представник Срба у Парламенту Мађарске Љубомир Алексов, савјетник Виктора Орбана Бала Јанош и шеф кабинета мађарског премијера Мате Јанош.

Након састанка, у 13.40 биће одржана конференција за новинаре Додика и Орбана. Пренос на РТРС и нашој ФБ страници.

Додик-Орбан (Фото: РТРС)

Додик-Орбан (Фото: РТРС)