latinica  ћирилица
18/06/2019 |  12:01 ⇒ 14:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Мехмедагић прогони Србе из тајне службе БиХ

Осман Мехмедагић, познатији као Осмица, директор обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, који је према свједочењу заштићеног свједока у Хагу доведен у везу с ратним злочинима над Србима, односно да је Србе убијао снајпером из забаве, сада оперативце српске националности пензионише да би остале натјерао на послушности, открива Курир.
Осман Мехмедагић - Фото: klix.ba
Осман МехмедагићФото: klix.ba

Мехмедагић, који је био ратни тјелохранитељ бившег бошњачког лидера и предсједника Предсједништва БиХ Алије Изетбеговића, према писању медија, крајем прошле године пензонисао је Милоша Шавију, српског безбједњака, врсног професионалца са деценијама искуства и без мрље у каријери, јер није присуствовао сједници Комисије за НАТО.

Шавија, наводи се, није присуствовао поменутој комисији, јер је од замјеника директора Агенције Трифка Бухе добио три слободна дане због славе, али то никога није интересовало.

Шавија је тужио Агенцију јер ни по годинама, ни по стажу не мора да иде у пензију.

Овај случај ће, пишу медији, завршити на суду, али је утицао да остали Срби у ОБА-е "савију главе и ћуте".

Неименовани саговорник за медије каже да на овај начин "Осмица спроводи план ућуткивања и чишћење Срба у ОБА".

- Срби у ОБА су третирани као грађани другог реда - наводи исти извор и додаје да је Мехмедагић на мјесто Шавије одмах поставио Србина из Сарајева који је током рата био у Армији БиХ.

Медији су објавили и преписку Шавије и шефице Канцеларије за сарадњу из ОБА-е, пред сједницу Комисије за НАТО, која свједочи о притиску којем је био изложен овај безбједњак.

Коментаришући ситуацију у ОБА, безбједносни аналитичар Џевад Галијашевић, истиче за Курир да је та Агенција "приватна Изетбеговићева војска" и да Република Српска треба да размисли о активирању своје безбједносне службе.

Према његовим ријечима, ОБА припада тзв. тврдом крилу бошњачке Странке демократске акције (СДА), те да је Шавија жртва радикалне вјерске струје.